Ce este o rețea virtual private network (VPN) și ce face?

269
Ce este virtual private network VPN
Sursa foto: via pocket-lint.com

VPN virtual private network – rețea virtuală privată este un intermediar între computerul sau telefonul tău și internet. VPN-urile vă protejează confidențialitatea și securitatea online prin criptarea datelor și ascunderea adresei IP, împiedicând urmărirea și monitorizarea de către terți. O rețea VPN vă poate debloca conținutul și poate ocoli geo-restricțiile, permițându-vă să accesați site-uri web și servicii care pot fi blocate în locația dvs. De asemenea o rețea virtual private network vă ajută să accesați web fără restricții, eludând cenzura guvernamentală, restricțiile de rețea și blocările pe anumite site-uri web sau servicii.

S-ar putea să vă întrebați care este rostul discuției online despre VPN-uri și de ce ar trebui să vă intereseze. Într-o lume în care recoltarea de date, criminalitatea cibernetică și urmărirea online sunt la ordinea zilei, mulți oameni recurg la utilizarea unui VPN pentru a spori siguranța și confidențialitatea. Cu toate acestea, VPN-urile oferă și mai multe beneficii, inclusiv adrese IP în diferite țări, potrivit Pocket-lint. Mai jos, veți afla mai multe despre aceste rețele virtuale private și apoi puteți decide dacă merită timpul și banii.

Ce este și cum funcționează un VPN?

O rețea privată virtuală este un instrument care creează conexiuni sigure între dispozitivul tău și internet. În acest fel se minimalizează șansele de a fi spionat, piratat sau monitorizat de oricine. O astfel de rețea criptează toate datele, comunicațiile și traficul transmis către și de la computerul, telefonul sau rețeaua ta de acasă. De asemenea, un VPN vă face să arătați ca și cum vă aflați într-o locație diferită. Astfel, din punct de vedere tehnic, îți permite să accesezi conținut sau site-uri web care nu sunt disponibile în țara sau regiunea ta.

Utilizarea zilnică a internetului, de la căutări online la cumpărături pe Amazon și streaming de conținut (Netflix sau Spotify), necesită trimiterea datelor de pe laptop, smartphone, tabletă sau orice alt dispozitiv conectat la internet. Astfel există mulți intermediari care vă pot vedea datele, inclusiv administratorii Wi-Fi, furnizorul dvs. de servicii de internet (ISP), site-urile web sau chiar mai rău, hackeri.

Gurdeep Singh-Pall, un angajat Microsoft, este considerat inventatorul VPN. Nu există o dată exactă când VPN-ul a fost „creat”. Singh-Pall a lucrat la tehnologie din mijlocul anilor 90, dar abia în 1999 a fost făcută publică prima specificație.

Un VPN oferă o limită de comunicare sigură între dispozitivul dvs. conectat la internet și internetul din întreaga lume. Îți transformă toate datele în caractere care nu pot fi citite (criptare) și le securizează cu parole sigure înainte de a le trimite pe net.

Când transmite datele criptate pe web, VPN-ul vă transferă traficul prin propriile servere securizate într-o țară pe care o alegeți. Acest lucru vă maschează, în esență, adresa IP reală a dispozitivului sau a rețelei. Astfel păcălește site-urile web pe care le navigați pe internet dintr-o locație diferită. VPN-urile folosesc diferite parole pentru a vă canaliza datele criptate în siguranță.

Ce face virtual private network – rețea virtuală privată?

Am menționat câteva lucruri pe care le poate face un VPN, dar s-ar putea să vă întrebați încă de ce ar trebui să luați în considerare utilizarea unuia. Ei bine, sunt mai multe motive.

1. Protejați-vă confidențialitatea și securitatea online. Ascunzându-vă adresa IP și criptându-vă datele, un VPN face imposibil ca oricine să vă urmărească online sau să vă monitorizeze activitățile.

Mergeți pentru o căutare rapidă pe web și veți vedea cum site-urile web sunt dornice să stocheze cookie-uri de urmărire pe dispozitivul dvs. Ele vă pot urmări cu ușurință activitatea de navigare urmând adresa IP a dispozitivului dvs. și colectând câte date doresc.

Informațiile colectate de site-uri web și motoarele de căutare, cum ar fi Google și Bing, ajung în mâinile agenților de publicitate care apoi vă vizează cu anunțuri. Acesta este motivul pentru care vezi uneori reclame jenante din senin în timp ce deschizi pagini web.

O rețea virtuală privată previne urmărirea terților și alte forme de invazie a confidențialității. În acest fel nu trebuie să vă faceți griji că cineva urmărește sau ține evidența a ceea ce faceți online.

De asemenea, puteți naviga în siguranță pe rețele Wi-Fi nesecurizate cu un VPN datorită criptării. Vă protejează de potențialii hackeri care vizează utilizatorii hotspot nebănuiți. Este aproape imposibil pentru ei să vă intercepteze conexiunile și, chiar dacă o fac, nu pot obține nicio informație utilă, deoarece datele sunt ilizibile.

Libertate și autonomie pe internet cu VPN

2. Deblocați conținut oriunde. Un alt motiv pentru care VPN-urile sunt populare este că oferă libertate și autonomie pe internet. Dacă nu puteți accesa anumite site-uri web sau servicii online din cauza locației dvs., un VPN vă poate ajuta foarte mult. Îți falsifică locația, făcând-o să pară că te afli într-o țară străină. Acest lucru îți permite să ocolești restricțiile geografice și să urmărești emisiuni în țara ta de origine în timp ce călătorești în străinătate.

În plus, poți accesa aplicații interesante care nu sunt oferite în locația ta pur și simplu schimbând adresa IP. VPN-urile pot fi instalate pe dispozitive de streaming, inclusiv PC-uri, televizoare inteligente și playere media. Acest lucru vă permite să descărcați mai multe aplicații și suplimente, oferind conținut fără drepturi de autor pentru a viziona pe dispozitivul dvs.

3. Accesați web fără restricții. Nu numai că unele guverne au potențialul de a-ți cerceta activitatea pe internet, dar pot, de asemenea, să impună blocări asupra anumitor site-uri web sau servicii. De exemplu, China împiedică accesul la serviciile Google și la aplicațiile de rețele sociale, inclusiv Gmail, WhatsApp, Instagram, Facebook, TikTok și multe altele.

Rețelele vituale private pot evita, de asemenea, restricțiile de rețea la locul de muncă sau în instituțiile academice. Aceste locații adesea blochează accesul la site-uri precum YouTube (pentru a crește productivitatea sau pentru a păstra lățimea de bandă a internetului). Folosind o adresă IP diferită, puteți păcăli domeniul rețelei și sistemul de filtrare IP și puteți accesa site-urile web dorite.

Descărcați torrente în siguranță, dar și alte avantaje

4. Descărcați torrente în siguranță. Un VPN oferă protecție împotriva amenințărilor cibernetice în timpul activităților peer-to-peer (P2P). Dacă vă place să descărcați fișiere torrent, știți cât de rău intenționate sunt unele dintre link-uri. Deci, siguranța ar trebui să fie întotdeauna o prioritate ridicată. Un torrent este un protocol care permite descărcarea rapidă de fișiere folosind o cantitate minimă din lărgimea de bandă disponibilă a conexiunii la Internet.

Puteți utiliza o rețea virtuală privată pentru a preveni atacurile cibernetice în timpul descărcării torrentului. Pe lângă ascunderea detaliilor și activităților dvs. identificabile (în timp ce vă criptează și conexiunile), unele VPN-uri oferă funcții suplimentare pentru a bloca dispozitivele de urmărire ascunse, reclamele deranjante și linkurile torrent rău intenționate care vă pot dăuna dispozitivul.

Singurul lucru cu descărcarea sau încărcarea torrenților prin VPN este că vitezele pot fi mai lente. Acest lucru se datorează faptului că datele trebuie să fie transmise mai întâi prin serverele rețelei private. Cu toate acestea, sunteți protejat de hackerii care ar putea dori să folosească popularitatea rețelelor peer-to-peer pentru a lansa atacuri.

Deși VPN-urile sunt esențiale pentru activitățile de torrenting, nu încurajăm încălcarea legii. Descărcarea de materiale protejate prin drepturi de autor fără permisiune este ilegală peste tot. Deci nu utilizați VPN pentru astfel activități.

VPN vă oferă multe avantaje dacă folosiți frecvent internetul. Vă protejează de amenințările online, permițându-vă în același timp să accesați conținut oriunde în lume. Este posibil să întâlniți ocazional scăderi ușoare de viteză sau inconsecvențe cu astfel de rețele private. Acest lucru se datorează proceselor de criptare folosite pentru datele sunt canalizate între dispozitivul tău, serverele VPN și web.

Dacă alegeți un serviciu VPN cunoscut, conexiunile sunt întotdeauna fluide și aproape că nu veți observa nicio diferență. În plus, software-ul VPN robust oferă cea mai bună protecție online.