Când telefonul tău Samsung Galaxy nu mai este în siguranță?

733
Cand telefonul tău Samsung Galaxy nu mai este in siguranta
Sursa Foto: galaxyclub.nl

Cât timp după ultima actualizare va rămâne telefonul dvs. Samsung Galaxy în siguranță în utilizarea zilnică? Pare o întrebare simplă și este pusă cu o oarecare regularitate în ultimul timp. Răspunsul este, da, mai puțin simplu. Pentru comoditate, vom specifica mai jos într-un tabel până când telefonul dvs. Galaxy va primi actualizări de securitate.

Sigur toată lumea știe la un moment dat că telefonul nu mai este atât de nou. Poate că nu era nou nici când l-ai primit. La început ai primit actualizări regulate de securitate – și o actualizare ocazională mai mare – și apoi nimic mai mult. Așa că se întâmplă ca un telefon care de fapt este încă perfect utilizabil, să nu mai primească suport de la producător. La Samsung, asta s-a întâmplat după trei sau patru ani de la prima lansare oficială. Pentru majoritatea dispozitivelor care vor apărea în 2022, acest punct va fi extins la cinci ani. Acest lucru este valabil, de exemplu, pentru seria Galaxy S22, Samsung Galaxy S21 FE și Galaxy A53, printre altele.

La începutul acestui an, actualizările pentru Galaxy S9 s-au oprit, chiar dacă încă mai primește actualizări. Deci, să folosim acest telefon ca exemplu. Întrebarea este atunci: cât timp poți continua să folosești pe Samsung Galaxy S9 în siguranță, fără actualizări de securitate? Răspunsurile la această întrebare diferă în funcție de pe cine întrebi. Ca prim răspuns posibil poți spune: „Ce? Nu mai există actualizări? E timpul pentru un telefon nou! Poate nu este chiar așa. Dar, mai întâi, să aruncăm o privire la ceea ce înseamnă de fapt: un telefon „securizat”.

Ce este mai exact un telefon Samsung bine securizat?

În contextul actualizărilor de securitate un telefon Samsung, „securizat” înseamnă un telefon ale cărui vulnerabilități de securitate au fost și vor fi rezolvate. Software-ul nu este niciodată 100% imun nici pe telefoanele Galaxy, potrivit GalaxyClub. Sistemul de operare Android sau interfața Samsung One UI au și ele puncte slabe.

Aceste tipuri de vulnerabilități sunt în mod constant căutate – și găsite – de către cercetătorii în domeniul securității. La rândul lor, Google și Samsung pot lansa soluții pentru problemele găsite. Acestea sunt corecțiile de securitate care instalează actualizările pe telefon.

Cu cât acest lucru nu se întâmplă mai mult timp, cu atât telefonul este mai sigur. Galaxy S9 a primit ultima actualizare de securitate în martie 2022. A mai primit surprinzător una și în luna mai. Mai simplu spus, Samsung și Google au fost parțial responsabili pentru securitatea dispozitivului dvs. până acum. Parțial, pentru că purtați întotdeauna o anumită responsabilitate.

Punctele slabe care apar în Android și One UI după martie 2022 nu mai sunt rezolvate pe Galaxy S9 și, prin urmare, prezintă un anumit risc. La urma urmei, telefonul tău conține foarte multe informații personale. Dar de obicei, Samsung actualizează unele telefoane mid-range doar de două ori pe an și sunt considerate sigure în utilizarea zilnică.

Deci avem un al doilea răspuns la întrebarea noastră. Dacă actualizările la fiecare șase luni sunt în regulă, puteți spune că șase luni fără o nouă actualizare ar trebui să ne liniștească. În cele din urmă, sistemul de operare Android și One UI nu sunt singurele verigi din lanțul de securitate.

De asemenea, Google verifică aplicațiile din Magazinul Play pentru securitate. Și chiar și fără actualizări de securitate, puteți actualiza manual aplicații cum ar fi Samsung Internet sau browserul Google Chrome. Deci, nu înseamnă că fără actualizări sunteți complet la cheremul hackerilor.

Încercați să țineți cont de sfaturile de mai jos

Mergem puțin mai departe ca să enumerăm aici toate posibilele amenințări la adresa smartphone-ului dvs. Dar asta nu este necesar. Cu câteva reguli simple te poți proteja destul de bine de marea majoritate a acestora.

De exemplu, folosiți numai aplicații utilizate în mod obișnuit și instalându-le direct din Magazinul Play, preveniți cea mai mare amenințare dintre toate – cea a aplicațiilor rău intenționate. Cu alte cuvinte, nu instalați fișiere .apk descărcate separat pentru a le instala manual. Și mai bine, pur și simplu nu le căutați și descărcați.

De asemenea, asigurați-vă că actualizați în mod regulat aplicațiile instalate și că Google Play Protect este activat. Acest lucru din urmă îl faceți prin Setări -> Biometrie și securitate -> Google Play Protect.

În plus, puteți instala actualizări de sistem Google Play fără actualizări pentru telefonul dvs. În Android 10 veți găsi această opțiune prin Setări -> Biometrie și securitate -> Actualizare sistem Google Play. De pe Android 11 îl puteți găsi și prin Setări -> Informații telefon -> Date software -> Actualizare sistem Google Play.

Există, de asemenea, câteva reguli simple care – în afară de actualizări – sunt întotdeauna utile pentru a vă păstra telefonul în siguranță. Feriți-vă de e-mailurile de phishing; nu faceți clic pe linkuri vagi, necunoscute de pe rețelele sociale sau din mesajele Whatapp; și nu navigați în colțurile dubioase ale internetului.

Având toate acestea în minte, puteți utiliza în continuare un telefon vechi care nu a fost actualizat de peste șase luni cu o siguranță rezonabilă. Nu degeaba multe aplicații bancare funcționează pur și simplu pe versiuni Android care au fost depășite de câțiva ani.

Partea juridică a poveștii

Bine, deci avem un al treilea răspuns posibil la întrebarea noastră. Cu puțin bun simț, puteți folosi în continuare un telefon mult timp după ce actualizările s-au oprit. Cel mai important lucru de reținut: și tu ești în întregime responsabil pentru securitate. După cum am menționat pe scurt mai sus: atâta timp cât primiți actualizările de la Samsung (și deci și de la Google), acele companii poartă o parte din responsabilitate din punct de vedere legal.

Este ceva cu adevărat greșit cu software-ul și/sau securitatea? Atunci este bine de știut că Samsung și Google au și ele o anumită datorie de a rezolva cazul.

De altfel, Samsung lansează ocazional și actualizări pentru dispozitivele care nu mai sunt acceptate oficial. Asta se întâmplă atunci când a apărut o problemă gravă și există încă o mulțime de telefoane ale unui model în uz. În acest caz, actualizările se lansează uneori pe dispozitive cu mult mai vechi de patru sau cinci ani. Acesta este un bonus frumos pentru utilizatorii de telefoane Samsung Galaxy, dar nu este ceva pe care să te poți baza.

Deci cât timp fără actualizări pe telefoanele Samsung Galaxy?

Ca scurte concluzii, de fapt, am găsit trei răspunsuri mai sus la întrebarea cât timp puteți folosi telefonul Samsung fără actualizări. Și este ceva de spus pentru fiecare răspuns, dacă iei în calcul factorii menționați.

Nu vrei nicio bătaie de cap? Atunci, programați o înlocuire a telefonului destul de curând după oprirea actualizărilor. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la securitate și, în mod normal, puteți aștepta o actualizare pentru a remedia problemele de securitate emergente.

Nu doriți neapărat să faceți upgrade imediat, dar nici nu doriți să fiți cu ochii pe totul? Să presupunem că sunteți de ceva timp la cel puțin șase luni după ce actualizările s-au oprit. Până la urmă, aceasta este perioada maximă pe care Samsung o folosește pentru unele telefoane. În cazul lui Galaxy S9, puteți continua apoi până în luna septembrie a acestui an. Rețineți că erorile majore și vulnerabilitățile de securitate apărute probabil nu vor mai fi rezolvate de Samsung.

Îți place să ai lucrurile sub control? Cu bun simț, puțină perspectivă și dorința de a-ți asuma singur responsabilitatea, poți, în principiu, să folosești în continuare un smartphone mai vechi. Singura „limită grea” pe care o veți întâlni este formată din cerințele de sistem ale – de exemplu – aplicației băncii dumneavoastră. La multe bănci, limita este în prezent la versiunea Android 8.0. Dar după cum am spus: atunci depinde 100% de tine să-ți folosești telefonul cu înțelepciune.

Cât timp poți folosi un telefon Samsung fără actualizări depinde în cele din urmă de tine. Sună puțin ca un clinchet de clopoțel, dar sperăm că informațiile de mai sus vă pot ajuta să faceți alegeri mai bune odată ce actualizările pentru telefonul dvs. actual s-au încheiat.

Când se vor încheia actualizările pentru…

Momentul exact depinde în întregime de dispozitivul pe care îl utilizați în prezent. Pentru confortul dvs., mai jos veți găsi un tabel cu un număr de telefoane Samsung Galaxy populare și o indicație până când acestea vor primi actualizări de securitate. Data este aproximativă, cu condiția ca Samsung să nu-și schimbe politica.

Dispozitiv Samsung GalaxyActualizări de securitate până în…
Galaxy S10, Galaxy S10e, Galaxy S10+martie 2023
Galaxy S10 Litefebruarie 2024
Galaxy S20, Galaxy S20+, Galaxy S20 Ultramartie 2024
Galaxy S20 FEtoamna lui 2024
Galaxy S21, Galaxy S21+, Galaxy S21 Ultraînceputul anului 2026
Galaxy Foldtoamna lui 2023
Galaxy Z Flip (5G)primăvara / vara lui 2024
Galaxy Z Fold 2august 2024
Galaxy Z Fold 3 / Galaxy Z Flip 3august 2026
Galaxy Note 9august 2022
Galaxy Note 20, Galaxy Note 20 Ultraaugust 2024
Galaxy A10, Galaxy A50, Galaxy A70începutul anului 2023
Galaxy A20e, Galaxy A40, Galaxy A80primavara lui 2023
Galaxy A51, Galaxy A71începutul lui 2024
Galaxy A12, Galaxy A32începutul anului 2025
Galaxy A22, Galaxy A52, Galaxy A72primăvara lui 2025
Galaxy A52saugust 2025
Galaxy M21, Galaxy M31primăvara lui 2024
Galaxy M51august 2024
Galaxy M22, Galaxy M52toamna 2025
Samsung Galaxy A13începutul anului 2026
Galaxy A33, Galaxy A53, Galaxy A73primăvara anului 2027

Am vorbit de câteva ori mai sus despre responsabilitatea dvs. de a vă păstra telefonul în siguranță. Desigur, acest lucru se aplică și oricăror concluzii pe care le trageți singur și deciziilor pe care le luați, pe baza considerațiilor de mai sus.