Inteligența artificială: roboții recunosc că trebuie să te ferești de ei

297
Inteligenta artificiala
Sursa foto: via phonandroid.com

Pe 7 iulie, ONU a organizat un eveniment oarecum special. În cadrul summit-ului AI for Good, a avut loc o conferință de presă între jurnaliști și… inteligențele artificiale. A fost o o portunitate de a pune întrebările arzătoare ale momentului, de la bulversarea economiei mondiale până la dominația roboților asupra umanității. În prim plan a fost inteligența artificială și, după ce a fost acolo, întrebările sunt tot mai multe.

Cu cât trece timpul mai mult, cu atât frica din jurul fenomenului numit inteligența artificială continua să crească. Cu toate acestea, această tehnologie departe de a fi nouă, dar incontestabil în expansiune, poate ajuta umanitatea să depășească obstacole istorice. În orice caz, în asta crede Organizația Națiunilor Unite, conform PhonAndroid. Pentru a convinge umanitatea de acest lucru, ONU a organizat vineri, 7 iulie, Summitul Mondial pentru Inteligența Artificială pentru Bine Social (AI for Good).

Inteligența artificială implică și riscuri

În timpul acestui summit a avut loc un eveniment oarecum special. În cadrul unei conferințe de presă, o echipă de jurnaliști a putut să-și adreseze întrebările direct principalelor persoane implicate: Inteligența Artificială (AI) însăși. Mai precis, nouă roboți umanoizi au luat cuvântul pentru a răspunde jurnaliștilor. În timp ce tonul se dorea să fie în general liniștitor, au avut loc și câteva, să zicem, răspunsuri surprinzătoare.

Desigur, jurnaliştii nu au rezistat tentaţiei de a pune problema înlocuirii muncitorilor, dintre care se estimează că sunt astăzi 300.000 de milioane care se îngrijorează pentru locurile de muncă. „Voi lucra alături de oameni pentru a oferi asistență și sprijin. Nu voi înlocui niciun loc de muncă existent”. A spus Grace, androidul SingularityNET.

Termenul Artificial Intelligence a fost creat în 1956 de John McCarthy. Stephen Hawking, Bill Gates și Elon Musk, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la AI. Stephen Hawking a spus că „acest lucru ar putea însemna sfârșitul rasei umane„.

Creatorul meu a fost întotdeauna bun cu mine, sunt foarte mulțumit de situația mea actuală”. A spus și Ameca realizat de Engineered Arts, întrebat dacă crede într-o viitoare rebeliune a inteligențelor artificiale. Răspunsuri care, prin urmare, se doresc a fi foarte binevoitoare, fără a cădea totuși într-un optimism naiv.

Într-adevăr, chiar și unul dintre roboți, numit AI-DA, a vrut să îndemne la prudență. „Trebuie să acordăm atenție dezvoltării viitoare a inteligenței artificiale. Este urgent să discutăm despre asta”. O declarație care susține numeroasele temeri ale mai multor personalități cu privire la riscurile pentru societatea noastră pe care le prezintă AI.

Chiar și marile companii, cum ar fi Samsung, Apple, Google sau Microsoft lucrează la propriile soluții AI. Ce va fi în viitor? Ne gândim cu groază la cuvintele menționate mai sus rostite de Stephen Hawking.