Legea AI Act a fost adoptată de Parlamentul European

240
Legea AI Act a fost adoptata de Parlamentul European
Sursa foto: via phonandroid.com

UE dorește să reglementeze inteligența artificială (AI) pentru a asigura condiții mai bune pentru dezvoltarea și utilizarea acestei tehnologii inovatoare. Ieri Legea AI Act a fost adoptată de Parlamentul European. AI poate aduce multe beneficii, cum ar fi o asistență medicală mai bună; transport mai sigur și mai ecologic; și energie mai ieftină și mai durabilă.

În aprilie 2021, Comisia Europeană a propus primul cadru de reglementare al UE pentru IA. Se spune că sistemele AI care pot fi utilizate în diferite aplicații sunt analizate și clasificate în funcție de riscul pe care îl prezintă utilizatorilor. Nivelurile diferite de risc vor însemna mai mult sau mai puțină reglementare. Odată aprobate, acestea vor fi primele reguli din lume privind IA, potrivit PhonAndroid.

Ce vrea Parlamentul în legislația AI Prioritatea Parlamentului este să se asigure că sistemele IA utilizate în UE sunt sigure, transparente, trasabile, nediscriminatorii și ecologice. Sistemele AI ar trebui supravegheate de oameni, mai degrabă decât de automatizare, pentru a preveni rezultatele dăunătoare. Parlamentul dorește, de asemenea, să stabilească o definiție uniformă și neutră din punct de vedere tehnologic pentru IA, care ar putea fi aplicată sistemelor AI viitoare.

Acum Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord: AI Act a fost adoptat. Artificial Intelligence Act, o serie de legi care reglementează inteligența artificială, a fost votată. Dar, ce se va întâmpla acum?

Pentru Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă și inițiatorul unui set de legi grupate sub numele AI Act, este un acord istoric. Noul set de legi privind AI în UE au scopul de a reglementa utilizarea inteligenței artificiale în Europa. Parlamentul European și statele membre au convenit să ratifice textul, care ar trebui să se aplice în 2025. AI Act se va referi și la rețelele sociale și motoarele de căutare, deci Google, X, Facebook și chiar TikTok.

Bătrânul Continent a cerut de ani de zile reglementarea IA, iar necesitatea unui cadru legal nu mai trebuia dovedită. Chiar și șeful OpenAI a cerut implementarea acestuia. Până acum, AI precum ChatGPT a folosit în toate informațiile și lucrările de pe Internet, indiferent dacă sunt protejate prin drepturi de autor. Principalul punct de conflict a fost că textele au căutat să se aplice mai degrabă cazurilor generale decât specifice. este un mod de a face lucrurile care are ca rezultat numeroase atacuri legale din partea deținătorilor de drepturi. Dar AI Act se adresează mai întâi altor zone. AI Act se referă în special la utilizarea IA în contextul supravegherii publice de către poliție, angajatori sau comercianți.

Actul European interzice utilizarea tehnologiilor biometrice și de supraveghere în timp real, inclusiv recunoașterea emoțională. Există, totuși și trei excepții de la această regulă. Astfel, poliția poate folosi astfel de sisteme AI numai în cazul amenințării unui atac terorist neașteptat, în căutarea victimelor și în urmărirea penală a infracțiunilor grave. Europarlamentarul român Dragoș Tudorache precizează că “autoritățile nu vor putea folosi tehnologii AI care determină sau predetermină persoane susceptibile de a comite o infracțiune”.

În general, fiecare sistem de inteligență artificială va fi evaluat în funcție de o scară de riscuri pe care o reprezintă. Inițial, textul plănuia să includă pe toți cei cu peste 10.000 de utilizatori profesioniști. De acum înainte, cel mai mare risc este definit de numărul de schimburi de computere necesare antrenării AI, exprimat în FLOPS pentru „operații cu virgulă mobilă pe secundă”. Potrivit surselor, doar modelul GPT-4, folosit în ChatGPT de exemplu, se încadrează în această categorie în prezent.

Chiar dacă un sistem IA este clasificat cu risc scăzut, va fi totuși supus mai multor obligații, de exemplu publicarea datelor utilizate pentru formarea sa. Și asta indiferent de folosire, fie că este vorba de a scrie un articol sau a diagnostica o boală. În cele din urmă, AI Act este o premieră mondială pe care deputații europeni, dar nu numai ei, o salută. Foarte probabil ca alte țări din lume să urmeze exemplul Bătrânului Continent adoptând anumite puncte ale textului.