Samsung va avea parte de un control mai strict conform noilor reguli UE

295
Samsung va avea parte de un control mai strict conform noilor reguli UE
Sursa foto: via koreaherald.com

Samsung Electronics poate face obiectul noilor reglementări privind serviciile de platformă ale Uniunii Europene. Aceste regelmentări vizează nu numai Samsung, dar și marile companii tehnologice. În caz de încălcare a noilor reglementări companiile pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală. Recent gigantul tech coreean a notificat Comisia Europeană că îndeplinește criteriile UE ca „gardist”.

Zilele trecute UE a dezvăluit numele a șapte companii care au declarat că îndeplinesc criteriile stabilite de Digital Markets Act, care a intrat în vigoare în noiembrie anul trecut. Cele șapte companii sunt compania-mamă Google Alphabet, Amazon, Apple, dezvoltatorul TikTok ByteDance, compania-mamă Facebook Meta, Microsoft și Samsung. Cu scopul de a proteja drepturile consumatorilor și pentru o piață digitală deschisă, Comisia Europeană (CE) a introdus legea, prezentând o serie de criterii pentru a desemna giganții tehnologiei ca gardieni.

Samsung va fi gardian în UE în urma legii Digital Markets Act

Potrivit legii CE, companiile cu cel puțin 45 de milioane de utilizatori activi lunar, 10.000 de utilizatori anuali activi de afaceri în UE și o capitalizare de piață de 75 de miliarde de euro sunt considerate ca gardieni care furnizează servicii de bază ale platformei, de exemplu pentru pentru rețelele sociale. Samsung, alături de companiile menționate mai sus, se încadrează în aceste aceste criterii.

Conform legii, acești gardieni sunt obligați să-și facă aplicațiile de mesagerie interoperabile cu alții și să permită utilizatorilor să decidă ce aplicații să preinstaleze pe dispozitivele lor. De asemenea, nu vor putea „bloca” utilizatorii în ecosistemul lor și să-și trateze propriile produse și servicii preferențial. Urmărirea utilizatorilor pentru anunțuri fără consimțământul lor este, de asemenea, interzisă de Digital Markets Act.

Digital Markets Act este o lege care urmărește să împiedice marile platforme online care conectează consumatorii cu conținut, bunuri și servicii să abuzeze de puterea lor de piață. Este aplicabilă în mare parte din 2 mai 2023.

Includerea companiei Samsung a fost neașteptată, deoarece gigantul tehnologic nu operează serviciile de bază ale platformei definite inițial de UE. Este vorba despre servicii de intermediere online, motoare de căutare online, sisteme de operare, rețele sociale online, servicii de platformă de partajare video, servicii de comunicare interpersonală independente de numere, servicii de cloud computing, asistenți virtuali și servicii de publicitate online, inclusiv servicii de intermediere publicitară. Dar Samsung s-a calificat ca gardian pentru că UE a adăugat servicii de browser web la serviciile principale ale platformei.

Digital Markets Act va proteja spațiul digital al UE

Comisia Europeană a declarat că va verifica statutul celor șapte companii și va finaliza decizia de a desemna gardienii pentru anumite servicii de platformă până pe 6 septembrie. Apoi, paznicii vor avea la dispoziție șase luni pentru a se conforma regulilor Digital Markets Act.

Dacă aceste companii nu se conformează vor fi sancționate drastic. Ar putea fi amendate cu până la 10% din cifra lor totală de afaceri anuală la nivel mondial. Acest procent ar putea crește la 20% în cazul încălcărilor repetate a Digital Markets Act.

Prin Digital Markets Act, împreună cu Digital Services Act și Data Act – și în curând cu AI Act, Europa își reorganizează complet spațiul digital. Scopul este de a proteja mai bine cetățenii UE și a spori inovația pentru companiile din UE”. A spus Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, potrivit TheKoreaHerald.

TikTok ByteDance a emis o notificare neașteptată CE că va îndeplini criteriile argumentând că ar trebui inclusă pe listă. Apple și-a exprimat anterior îngrijorarea puternică cu privire la Digital Markets Act. Compania americană a spus că ar putea crea probleme de securitate, deoarece solicită companiilor desemnate ca gardienii să permită utilizatorilor să instaleze magazine de aplicații terță parte pe dispozitivele lor. Se așteaptă ca Samsung, Microsoft, Amazon și Google Alphabet să explice numirea lor potențială ca gardieni UE.