Samsung C&T colaborează cu NuScale pentru a implementa SMR-uri în România

153
Samsung C&T NuScale in Romania
Sursa Foto: via koreajoongangdaily.joins.com

Samsung C&T va implementa reactoare modulare mici – small modular reactors (SMR) în România împreună cu NuScale. Samsung C&T a semnat marți, la București, România, un memorandum de înțelegere, cu mai multe companii: compania de energie nucleară de stat Nuclearelectrica, dezvoltatorul de infrastructură E-Infra, furnizorul de energie Nova Power & Gas din România, compania Power Fluor (SUA) și NuScale din SUA.

Memorandumul de înțelegere este axat pe potențiala extindere și dezvoltare a implementării reactoarelor modulare mici în Europa Centrală și de Est și la fosta centrală electrică pe cărbune din Doicești, România. România își propune să înlocuiască centrala electrică pe cărbune existentă din Doicești cu SMR. Planul este să implementeze modulele SMR ale NuScale Power cu o capacitate combinată de 462 megawați-oră și să extindă în viitor proiectul în regiunea europeană.

România este a doua țară din lume după SUA și prima din Europa care se alătură demersului pentru independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare SMR a NuScale.

Samsung C&T va participa la proiectare și construcție

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt o clasă propusă de reactoare de fisiune nucleară. Acestea sunt mai mici decât reactoarele nucleare convenționale și pot fi construite într-o singură locație (cum ar fi o fabrică), apoi expediate, puse în funcțiune și operate într-un loc separat. Termenul SMR se referă numai la dimensiunea, capacitatea și construcția modulară. Nu se referă la tipul de reactor și la procesul nuclear care este folosit.

SMR-urile sunt reactoare care produc în general 300 de megawați sau mai puțin. Pentru comparație, reactoarele convenționale produc în medie aproximativ 1 gigawat. Fabricate ca unități, SMR-urile au o scalabilitate mai mare și o flexibilitate de amplasare. Sunt, de asemenea, mai ieftine, deoarece pot fi produse în masă.

NuScale Power a fost fondată în 2007 și are sediul în Portland, Oregon, SUA. Este principalul furnizor de tehnologie nucleară avansată și brevetată a reactoarelor modulare mici. Compania este tranzacționată la Bursa de Valori din New York.

Operarea comercială a fabricii SMR din România va începe în 2029. Samsung C&T va participa la proiectare, precum și la inginerie, achiziții și construcție potrivit Koreajoongangdaily. Proiectul SMR din România va asigura peste 190 de locuri de muncă permanente. De asemenea, vor fi asigurate peste 1.500 de locuri de muncă în domeniul construcțiilor și 2.300 de locuri de muncă în producție.

NuScale Power este prima și singura companie care a primit aprobarea Comisiei Naționale de Reglementare din SUA pentru un design SMR, care a fost acordat în 2020. Samsung C&T a investit 70 de milioane de dolari în NuScale, listată la Bursa de Valori din New York. Samsung Electronics, prin Samsung C&T controlează 3,5% din acțiunile companiei.