Samsung va lansa un ecran PHOLED fosforescent albastru în 2025

185
Samsung va lansa ecrane PHOLED fosforescente albastre
Sursa foto: via gsmarena.com

Samsung, prin subsidiara Samsung Display, produce cele mai bune ecrane din lume, atât pentru telefoane și tablete, cât și pentru televizoare sau alte dispozitive. Acum, surse media sud-coreene, susțin că Samsung ar putea introduce un nou tip de ecran OLED albastru fosforescent în 2025. Acest ecran PHOLED trebuia să fie lansat în acest an, potrivit specialiștilor din domeniu. Se pare că dezvoltarea noului material folosit pentru sub-pixelii albaștri nu merge chiar bine.

Aceste noi ecrane vor fi denumite PHOLED datorită proprietăților lor de fosforescență. Un ecran OLED tipic este format din milioane de LED-uri individuale grupate într-un model fix. Fiecare LED poate emite doar una dintre cele trei culori: roșu, verde și albastru și, prin urmare, acestea sunt cunoscute în mod popular ca RGB.

Potrivit The Elec, tehnologia actuală de afișare a Samsung implementează sub-pixeli verzi și roșii fosforescenți. Cu toate acestea, compania s-a străduit să dezvolte LED-uri albastre cu noua tehnologie. Dar, Samsung continuă să folosească diode albastre fluorescente pe cele mai recente display-uri. Deci nu le putem numi PHOLED deoarece nu este corect din punct de vedere tehnic. Noile diode fosforescente oferă o eficiență luminoasă internă de 100%, în comparație cu cele albastre fluorescente care limitează la 25%. Lucrurile sunt pe cale să se îmbunătățească, deoarece Samsung Display este aproape de a depăși acest obstacol, potrivit GSMArena.

Dacă Samsung poate face diode fosforescente albastre adecvate, acest lucru va îmbunătăți potențial eficiența energetică. Cu toate acestea, există o mare avertizare de luat în considerare. Durata de viață a diodelor fosforescente albastre este doar de aproximativ 55% față diodele albastre fluorescente. Este un dezavantaj considerabil și de aceea unii oameni familiarizați cu problema nu cred că Samsung va putea implementa această tehnologie în produsele comerciale până în 2025.

LED light-emitting diode. Culoarea luminii emise depinde de compoziția și de starea materialului semiconductor și poate fi în spectrul infraroșu, vizibil sau ultraviolet. Rusul Oleg Vladimirovich Losev a creat primul LED prin anii 1920.

LED-urile sunt fabricate din semiconductori care emit lumină când primesc curent electric. Lumina poate fi emisă sub două fenomene: fluorescență și fosforescență. Fluorescența înseamnă că lumina va fi emisă numai atunci când LED-ul primește o alimentare continuă cu energie. De îndată ce alimentarea este întreruptă, LED-ul nu va mai elibera lumina.

În fosforescență, LED-ul continuă să emită lumină chiar și atunci când sursa de alimentare este oprită. Acest lucru se datorează faptului că materialele capabile de fosforescență pot stoca energie în interiorul lor și o pot elibera mai târziu. Această proprietate a materialelor fosforescente le face mai eficiente decât diodele fluorescente. Potrivit MySmartPrice, acesta este motivul pentru care Samsung a încercat să-și dezvolte ecrane PHOLED cu tehnologie de fosforescență.

LED-urile Samsung fosforescente albastre pot oferi o eficiență luminoasă internă de până la 100%. Pentru comparație, diodele fluorescente au o eficiență de doar 25%. Acest lucru va reduce consumul total de energie al ecranului și va îmbunătăți durata de viață a bateriei la smartphone-uri.

Samsung își va continua eforturile de cercetare și dezvoltare, deoarece va fi primul producător care va produce în masă panouri PHOLED, asigurând potențial un avantaj uriaș de piață în următorii ani.