Telefoanele vor trebui să aibă baterii înlocuibile în UE până în 2027!

305
Smartphone baterii înlocuibile pana in 2027
Sursa foto: androidauthority.com

Consiliul European a încheiat procedura de adoptare a normelor referitoare la telefoanele cu baterii înlocuibile. Până în 2027, toate telefoanele vândute în UE trebuie să aibă o baterie pe care utilizatorul să o poate înlocui cu ușurință fără instrumente sau expertiză. Aproape fiecare smartphone – inclusiv cele Samsung și Apple – vor trebui să aibă o baterii înlocuibile până în 2027. Regulamentul UE intenționează să introducă o economie circulară pentru baterii.

La mijlocul lunii iunie, am mai scris despre viitorul bateriilor înlocuibile din smartphone-uri. Atunci s-a votat în Parlamentului European pentru adoptarea unei legi care să oblige producătorii tuturor dispozitivelor alimentate cu baterii – inclusiv smartphone-uri – să ofere baterii ușor de înlocuit. Zilele trecute Consiliul European a fost oficial de acord cu noul regulament. Acum, singurul pas rămas este ca Parlamentul European și Consiliul European să semneze această lege. Odată ce o fac, orice producător care vinde telefoane în UE trebuie să producă telefoane cu baterii înlocuibile până în 2027.

Baterii înlocuibile pentru telefoane: ce înseamnă această lege?

Consiliul European are jurisdicție doar asupra Europei, evident. Deci această lege nu va avea, din punct de vedere tehnic, efect în nicio altă zonă a lumii. Cu toate acestea, asta nu înseamnă prea mult în marea schemă a lucrurilor. Companii precum Samsung, Google, Apple etc., nu proiectează dispozitive specifice Europei, potrivit AndroidAuthority. Samsung, de exemplu, nu va crea un Galaxy european cu o baterie înlocuibilă și unul fără pentru SUA. Cu alte cuvinte, această lege va schimba toate telefoanele Samsung Galaxy. De asemenea, va schimba toate tabletele, laptopurile, vehiculele electrice, bicicletele electrice și orice altceva cu o baterie reîncărcabilă.

Consiliul European este format din șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene. Consiliul Europei nu are nici o putere legislativă oficială. Actualul președinte este Charles Michel, fostul prim-ministru al Belgiei.

Perioada de grație de acum până în 2027 este de a oferi producătorilor suficient timp pentru a-și reproiecta produsele. Această nouă lege prevede, în mod specific, că utilizatorii ar trebui să poată înlocui o baterie a telefonului lor fără expertiză sau instrumente speciale. Având în vedere că aproape toate smartphone-urile de astăzi se bazează pe utilizarea adezivilor pentru etanșare însăși fundamentele modului în care companiile proiectează telefoanele vor trebui să se schimbe.

Este prea devreme să spunem cum această lege va schimba iPhone-urile, telefoanele Samsung Galaxy sau alte tipuri de dispozitive. Dar, acestea se vor schimba ca răspuns la această lege, ceea ce va fi o veste uriașă. La fel a fost cu încărcarea prin USB Tip-C.

Dar, care este scopul acestei legi în Uniunea Europeană?

Această lege pentru adoptarea de baterii înlocuibile va forța producătorii să creeze o economie circulară pentru baterii. O „economie circulară” se referă la un model de producție în care resursele din acest domeniu sunt reciclate sau reutilizate cât mai mult posibil. Într-o lume perfectă, resursele necesare pentru a crea un smartphone ar proveni 100% din smartphone-uri mai vechi. Deci, nu ar trebui să mai fie folosit vreodată nimic nou, materii prime sau orice altceva. Evident, cifra de 100% va fi practic imposibil de atins. Dar, apropierea cât mai mult de 100% este un obiectiv realist.

Iată câteva alte reguli pe care această nouă lege le acoperă legate de telefoanele cu baterii înlocuibile:

  • Colectarea deșeurilor: producătorii vor trebui să colecteze 63% din baterii care ar merge în mod normal la o groapă de gunoi, până la sfârșitul anului 2027. Până la sfârșitul anului 2030, acest număr ar trebui să fie de 73%.
  • Recuperarea deșeurilor: recuperarea litiului din bateriile uzate va trebui să fie de 50% până în 2027. Până la sfârșitul anului 2031, ar trebui să fie la 80%, ceea ce înseamnă că 80% din litiul din interiorul unei baterii poate fi recuperat și reutilizat pentru baterii noi.
  • Norme minime de reciclare:  bateriile industriale, SLI și EV vor trebui să fie formate din anumite procente de conținut reciclat. Inițial, acesta va fi de 16% pentru cobalt, 85% pentru plumb, 6% pentru litiu și 6% pentru nichel.
  • Ținta de eficiență a reciclării timpurii: bateriile cu nichel-cadmiu ar trebui să aibă un obiectiv de eficiență de reciclare de 80% până la sfârșitul anului 2025. Toate celelalte baterii ar trebui să fie la un obiectiv de eficiență de 50% până în 2025.

Când vom vedea primele telefoane cu baterii înlocuibile în UE?

Probabil că nu vom vedea nimic schimbat anul acesta. Cu toate acestea, în următorii câțiva ani veți începe să vedeți smartphone-uri cu design ușor diferit, pe măsură ce producătorii se îndreaptă spre conformitatea cu această nouă lege. Va dura ani până când producătorii vor avea dispozitive, telefoane și tablete cu baterii înlocuibile și echipamentele necesare pentru a crea telefoane cu baterii înlocuibile la scară largă.

Amintiți-vă că în zilele noastre consumatorii se așteaptă la anumite lucruri de la smartphone-uri. Asta va însemna că Samsung, Apple și alte companii nu se pot întoarce la vechiul mod de a face lucrurile. De exemplu, un rating IP68 ar fi foarte dificil de obținut. Totuși, companiile producătoare de telefoane vor trebui să facă un astfel de telefon cu o baterie ușor de înlocuit. Acesta, dar și altele sunt obstacolele pe care producătorii vor trebui să le depășească pentru a se conforma noilor norme UE. Este posibil ca aceste norme să fie adoptate apoi și de alte țări.