UE vrea ca Samsung și TSMC să construiască aici fabrici de cipuri

517
UE vrea ca Samsung și TSMC sa construiasca aici fabrici de cipuri
Sursa Foto: via eenewsanalog.com

Uniunea Europeană are în vedere construirea unei fabrici de cipuri sub 10nm și dorește ca Samsung și TSMC să fie implicate în această afacere. Obiectivul este de a limita dependența Europei de alte țări pentru microprocesoarele necesare pentru a face lucruri precum sisteme wireless 5G, mașini conectate, calcul de înaltă performanță și multe altele.

Atât Samsung, cât și TSMC ar putea fi implicate în proiectul european. Conform declarației oficiale făcute de un oficial francez către Taipei Times via Eenewsanalog, fabrica ar putea fi nou construită sau o reamenajare a unui unități existente, conform unor surse Taipei Times. Sursele au adăugat că nu a fost luată nicio decizie finală și că termenul proiectului este încă de stabilit.

Cu Samsung și TSMC, UE încearcă să producă 20% din cipurile globale

Într-un articol de opinie, Bloomberg a descris planul ca fiind greșit numind proiectul un plan pentru construirea unui elefant alb de 30 de miliarde de dolari. Conform Eenewsanalog, Blomberg a spus că Europa nu generează suficientă cerere pentru cipuri de vârf pentru a justifica o fabrică. TSMC a declarat că nu intenționează să producă jetoane în Europa, dar nu a exclus acest lucru. Nu a comentat nici o implicare a Samsung și TSMC în acest proiect.

Ambiția pentru UE de a se re-angaja în tehnologia de vârf și fabricarea de cipuri a debutat în decembrie 2020. Acest proiect include 17 țări din UE, inclusiv Franța, Germania și Spania. Planul lor este de a îmbunătăți capacitățile europene de producție a cipurilor. Comisia Europeană a oferit, de asemenea, un sprijin pentru aceasta, și a propus obiective similare.

NXP este un producător olandez de semiconductori. Este divizia de semiconductori a Royal Philips lansată în 2006. Oferă cipuri și soluții de sistem pentru piața auto, pentru televizoare, pașapoarte, smartphone-uri, carduri bancare etc.

Industria de semiconductori din lume este concentrată în Asia și America de Nord. Companiile Samsung și TSMC cele mai mari din domeniu. În America de Nord sunt Broadcom, Intel și altele. Cu toate acestea, în Europa, nu avem companii atât de mari de semiconductori. Putem menționa doar câteva, ca NXP Semiconductors (Olanda) și STMicroelectronics (Elveția). Dar, aceste companii nu au un impact la fel ca cele din Asia și America de Nord. În acest moment UE reprezintă mai puțin de 10% din semiconductorii lumii. Ținta este ca UE să producă aproximativ 20% din semiconductorii mondiali.

Germania și Franța vor să investească foarte mult în fabrica de cipuri

Interesul Europei pentru producția de semiconductori a fost parțial stimulat de o dereglare a lanțului de aprovizionare care a pus o serie de fabrici europene de automobile în situația de a nu-și poate extinde producția după pandemia Covid-19. De exemplu, Volkswagen se confruntă cu o penurie masivă de cipuri. Cu toate acestea, automobilele folosesc relativ puține cipuri fabricate pe cele mai avansate procese. Samsung și TSMC fiind cele mai mari și performante companii din domeniu, alegerea UE nu este o surpriză.

În prezent cele mai avansate procese de producție de cipuri sunt de la 5nm. Samsung trece acum la 4nm. Politicienii europeni realizează natura strategică a capacității de a controla aprovizionarea cu microprocesoare. Noile tehnologiile precum inteligența artificială și 5G capătă tot mai mare importanță iar necesarul de cipuri este tot mai mare. Germania este dispusă să investească miliarde de euro în acest domeniu, la fel și Franța. De altfel ministrul economiei din Germania și Thierry Breton, fost ministru al finanțelor sunt printre artizanii acestui proiect.