Google va integra în curând în Android OS protecție anti-phishing

154
Android va integra in curand protectie anti-phishing
Sursa foto: via phonandroid.com

Recunoscând nevoia unei protecții mai puternice, Google se pregătește să introducă o nouă funcție în Android pentru a detecta automat aplicațiile potențial înșelătoare și a împiedica încercările de phishing. Infractorii cibernetici inventează în mod constant noi moduri de a vă fura datele sau banii. Din acest motiv Google vrea să ia măsuri pentru a proteja utilizatorii de Android cu o nouă funcție anti-phishing.

Atacurile de phishing au ca scop să fure sau să deterioreze date confidențiale, înșelându-i pe utilizatori să dezvăluie informații personale, cum ar fi parolele și numerele cardurilor de credit. Nu este neobișnuit să vorbim despre atacuri de tip phishing care vizează smartphone-urile Android sau Samsung Galaxy. Recent mai multe aplicații Google au fost ținta hackerilor, potrivit PhonAndroid. Mai mult, ne amintim și de o campanie majoră de phishing care a atacat utilizatorii WhatsApp anul trecut.

Atacurile de tip phishing implică hackeri care încearcă să păcălească utilizatorii să dezvăluie informații sensibile. În trend cu noile tehnologii, tacticile hackerilor devin și ele din ce în ce mai sofisticate. Pentru a răspunde acestei preocupări tot mai mari, următoarea măsură anti-phishing a Android își propune să îi identifice în mod proactiv și să alerteze utilizatorii cu privire la potențialele amenințări.

Ascunsă în recenta versiunea Android 14 QPR2 Beta 2, a fost descoperită o pagină „Scanare aplicație înșelătoare”. Aceasta se află în meniul Setări, sub Securitate și confidențialitate -> Mai multe securitate și confidențialitate. Odată activată, această funcție vă permite să examinați „activitatea aplicației pentru phishing sau alt comportament înșelător” căutând semne specifice care indică practici înșelătoare. Vă reamintim că aceată versiune este încă în program beta la Google.

Phishingul este cea mai comună formă de criminalitate cibernetică, cu ~3,4 miliarde de e-mailuri spam trimise zilnic. Primele 5 țări de origine pentru e-mailurile spam în 2021 au fost: Rusia (24,77%), Germania (14,12%), SUA (10,46%) și China (8,73%).

Potrivit Google, procesul de scanare are loc direct pe dispozitivul utilizatorului pentru a asigura confidențialitatea. Dacă este detectat un comportament înșelător, unele informații despre aplicație sunt trimise către Google Play Protect pentru a valida amenințarea și a emite avertismente utilizatorilor.

Detaliile exacte despre modul în care Android va identifica aplicațiile înșelătoare nu au fost încă dezvăluite. Cu toate acestea, informațiile timpurii din Android 14 QPR2 sugerează introducerea unui nou serviciu de sistem numit „ContentProtection”. Acesta pare să se concentreze pe detectarea aplicațiilor care încearcă să afișeze câmpuri de parolă, verificând șirurile comune legate de parolă, cum ar fi „parolă” și „cod”. În plus verifică aplicațiile care solicită informații legate de nume de utilizator, e-mailuri, numere de telefon și acreditări de conectare.