Samsung dezvoltă tehnologia audio spațială IAMF, va rivaliza cu Dolby Atmos

237
Samsung bare de sunet
Sursă foto: via sammobile.com

Samsung a anunțat că a dezvoltat împreună cu Google o nouă și avansată tehnologie audio spațială 3D. Denumită IAMF (Immersive Audio Model and Formats), tehnologia audio spațială a fost adoptată de AOM (Alliance for Open Media), care este formată din mai multe firme. Amintim, printre altele, pe Amazon, AMD, ARM, Apple, Google, Huawei, Intel, LG, Meta, Microsoft, Netflix, Nvidia, Tencent, Vivo și Zoom.

Despre această nouă tehnologie audio au fost mai multe zvonuri în ultimul timp și este posibil ca în viitor să fie asociată cu HDR10+ pentru a rivaliza cu Dolby Vision și Dolby Atmos (care sunt formate proprietare). Samsung colaborează cu Google pentru a dezvolta o soluție audio open-source care să permită spectatorilor să experimenteze sunetul așa cum au intenționat creatorii lui. Această tehnologie a fost dezvoltată special având în vedere dispozitivele audio de acasă și dispozitivele mobile. IAMF va ajunge pe televizoare, bare de sunet și smartphone-uri în viitor. Noua tehnologie va rivaliza probabil cu cel mai important format audio spațial din industrie, Dolby Atmos.

Immersive Audio Model and Formats (IAMF) constă din trei caracteristici:

  • Capacitatea de a exprima sunetul pe verticală
  • Analiza scenei bazată pe inteligență artificială
  • Efecte audio 3D și un nivel ridicat de personalizare audio.

Soluțiile audio anterioare open-source puteau exprima sunetul doar pe orizontală (stânga, dreapta, față și spate). În schimb, IAMF acceptă extinderea sunetului orizontal, ceea ce înseamnă că poate reproduce și efectele de sunet deasupra și dedesubt, similar cu Dolby Atmos. De exemplu, atunci când tehnologia se află pe difuzoarele TV sau barele de sunet, într-o scenă cu păsări care zboară, sunetul poate fi auzit venind de deasupra privitorului.

Bara de sunet Bang & Olufsen Beosound Theatre este considerată cea mai bună din lume. Are un sistem Dolby Atmos 7.1.4, cântărește 18 kg și are 1,2 m lungime. Are Apple AirPlay 2, Google Chromecast și Bluetooth. Costă peste 8.000 de euro.

Această nouă tehnologie audio folosește, de asemenea, AI și tehnologii de deep learning pentru a analiza scenele pentru a ști de unde provine sunetul într-un cadru. Apoi, modifică anumite elemente audio. De exemplu, poate accentua dialogul în scenele cu un fundal mai negru, astfel încât privitorul să poată înțelege cu ușurință ce spune o persoană. În plus, poate regla sunetul în funcție de dispozitivul (difuzoare TV sau bară de sunet) care îl reproduce pentru a oferi o calitate audio optimă. Cu IAMF, utilizatorii pot regla sunetul în funcție de preferințele lor. Ele pot amplifica sunetele anumitor elemente datorită flexibilității oferite de IAMF.

„Tehnologia de sunet Samsung va permite consumatorilor să se bucure de o experiență audio îmbunătățită. Sper că în viitor creatorii de conținut vor utiliza tehnologia audio Samsung pentru a face accesibil conținutul audio 3D. În plus, ne propunem să creăm un mediu de sprijin care să le permită cercetătorilor să facă față provocărilor îndrăznețe și interesante, cum ar fi extinderea tehnologiei audio Samsung.” A declarat Jeong Hoon Park, vicepreședinte executiv și șef al echipei de tehnologie vizuală la Samsung Research, conform SamMobile.

Deoarece IAMF este o tehnologie open-source, o pot folosi atât creatorii corporativi, cât și creatorii independenți. Samsung consideră că natura open-source a IAMF va ajuta la extinderea disponibilității și utilizării acestuia. Firma sud-coreeană și specialiștii săi cred că IAMF va standardiza sunetul spațial 3D și va continua să evolueze prin dezvoltare continuă.