UE vrea să aducă înapoi bateriile detașabile

273
UE vrea sa aduca inapoi bateriile detasabile
Sursa foto: via sammobile.com

După ce a făcut ca porturile de încărcare USB Tip-C să fie obligatorii pentru toate smartphone-urile, tabletele și laptopurile, Uniunea Europeană (UE) a convenit acum asupra unor noi legi și reglementări menite să facă bateriile mai durabile și mai reutilizabile. Acest nou regulament va prezenta un nou set de provocări pentru firmele de tehnologie de consum și pentru producătorii de baterii. Noile legi UE acoperă întregul ciclu de viață al bateriei și ar putea readuce pe piață bateriile detașabile. Întregul ciclu de viață al unei baterii include extracția materialului, producția industrială și eliminarea.

Noua lege a UE va fi aplicabilă tuturor tipurilor de baterii vândute în UE, potrivit SamMobile. Sunt incluse aici bateriile utilizate în dispozitive electronice, bateriile industriale, bateriile auto și bateriile utilizate în vehiculele cu două roți și vehiculele electrice. De la începutul anului 2024, producătorii de baterii din UE vor trebui să specifice amprenta totală de carbon a produsului de la extracție până la procesul de reciclare.

UE vrea să aducă înapoi bateriile detașabile

Aceste date vor fi apoi utilizate pentru a stabili o limită maximă de CO2 pentru baterii. Noua normă europeană va intra în vigoare din iulie 2027. Bateriile vor trebui să utilizeze un anumit procent stabilit de materiale reciclate. Este vorba printre altele de 16% cobalt, 85% plumb, 6% litiu și 6% nichel. Noul regulament UE privind bateriile impune ca bateriile să fie ușor de înlocuit de către consumatorii finali.

Cobaltul este un metal greu, strălucitor, gri-argintiu. Este utilizat în principal în fabricarea aliajelor magnetice de înaltă rezistență. Congo este cel mai mare producător de cobalt din lume, cu peste jumătate din producția globală.

Noua lege UE va impune mărcilor de tehnologie de consum să își proiecteze dispozitivele astfel încât bateriile lor să poată fi înlocuite cu ușurință, fie prin îndepărtarea capacului bateriei, fie prin îndepărtarea șuruburilor care sunt ușor accesibile. Ar putea însemna asta întoarcerea bateriilor detașabile pe smartphone-uri? Foarte posibil. Ei bine, cel puțin va face dispozitivele electronice mai durabile și le va îmbunătăți viața. De asemenea, va reduce marjele de profit ale companiilor în timpul reparației și întreținerii dispozitivelor.

Dacă vor fi adoptate, noile reglementări se vor asigura că bateriile vândute în regiunea UE sunt mai durabile. Regulile nu numai că evaluează amprenta de carbon, dar și companiile implicate în procesul de fabricare a bateriilor din UE ar trebui să identifice, să prevină și să abordeze problemele legate de drepturile omului și de muncă în lanțurile lor de aprovizionare.

Colectarea și reciclarea materialelor, inclusiv a bateriilor

UE a aplicat această nouă lege numai materiilor prime cheie precum litiu, nichel, cobalt și grafit. În afară de aceasta, UE și-a stabilit și obiective ambițioase de colectare. Acesta își propune să colecteze 45% din materialele reciclabile ale dispozitivelor electronice până în 2023 și 73% până în 2030. În plus, în cazul vehiculelor electrice, își propune să colecteze 100% materiale reciclate.

Noul regulament UE privind bateriile este în așteptarea aprobării finale de către Parlamentul și Consiliul Europei. Această reglementare va introduce provocări grele firmelor de electronice de consum precum Apple, Google, Samsung și altele. Dacă vor să vând în UE aceste companii vor trebuie să-și regândească designul dispozitivelor. Chiar și marii producători de baterii precum Panasonic și Samsung SDI vor trebui să-și regândească strategiile.

Dar, toate firmele care se ocupă de baterii ar trebui să înceapă să se pregătească pentru noile legi. Vor trebui să își revizuiască lanțurile de aprovizionare și operațiunile și să găsească soluții de colaborare cu reciclatorii.