Uniunea Europeană vrea o viață mai bună a bateriei și a pieselor de schimb

203
Uniunea Europeană doreste sa impuna o viata mai buna bateriei telefonului si pieselor de schimb
Sursa foto: theverge.com

Comisia Europeană încearcă să îmbunătățească durata de viață a bateriei telefonului și tabletei și disponibilitatea pieselor de schimb. În proiectele de propuneri publicate săptămâna trecută, autoritățile UE intenționează să forțeze producătorii de telefoane să furnizeze cel puțin 15 piese diferite reparatorilor profesioniști timp de cinci ani după ce un dispozitiv este scos la vânzare. Consumatorii vor avea, de asemenea, acces garantat la baterii de schimb, afișaje, încărcătoare, capace din spate și chiar și tăvi pentru cartelele SIM/memorie timp de cinci ani. Aceste măsuri pe care vrea să le ia Uniunea Europeană sunt pentru un viitor mai ecologic și pentru a reduce poluarea.

Proiectele de propuneri sunt concepute pentru a îmbunătăți capacitatea de reparare a smartphone-urilor și a tabletelor și pentru a reduce amprenta lor de carbon în Uniunea Europeană și în întreaga Europă. Potrivit TheVerge, extinderea ciclurilor de viață a smartphone-urilor cu cinci ani ar fi aproximativ echivalentul cu scoaterea a 5 milioane de mașini de pe drum. UE susține că forțarea producătorilor să producă produse durabile și ușor de reparat ar avea efecte benefice în viitor. Măsura trebui să reducă deșeurile electronice și să îmbunătățească ratele de reciclare și reutilizarea materialelor necesare pentru dispozitivele producătorului.

Uniunea Europeană vrea să introducă și o nouă etichetă energetică

Dacă propunerile vor fi adoptate în acest an, va fi introdusă și o nouă etichetă energetică pe smartphone-uri și tablete. Aceasta va acționa la fel ca etichetele de pe televizoare și aparate albe din toată Europa. Eticheta energetică va indica durata probabilă de viață a bateriei unui telefon sau tabletă. Printre altele eticheta energetică va mai include informații despre protecția IP a dispozitivului și chiar rezistența la căderi accidentale.

Noile propuneri urmează reguli similare luate pentru încărcătorul USB-C. Conform planurilor UE, dacă producătorii nu pot furniza baterii consumatorilor timp de cinci ani, aceștia vor trebui să îndeplinească un set de teste de rezistență a bateriei. Acestea vor asigura că dispozitivele ating 80% din capacitatea nominală după 1.000 de cicluri de încărcare complete. Producătorii trebuie să se asigure că actualizările de software nu vor avea efect negativ asupra duratei de viață a bateriei.

UE are aproximativ 450 de milioane de locuitori și are suprafață combinată de 4.237.473 km². Guyana Franceză, Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion sau Sfântul Martin sunt și ele parte a UE ca teritorii aparținând Franței.

Reglementările UE nu se vor aplica telefoanelor sau tabletelor cu un afișaj principal flexibil „pe care utilizatorul îl poate derula și rula parțial sau complet”, sau smartphone-urilor concepute pentru medii de înaltă securitate. Sunt incluse aici seriile Galaxy Z Fold și Galaxy Z Flip. În orice caz, noile reguli vor să îmbunătățească durata de viață a bateriei și capacitatea de reparare a smartphone-urilor. Sunt incluse aici toate dispozitivele, inclusive cele cu buget redus.

Reglementările UE vor îmbunătăți fiabilitatea telefoanelor și tabletelor low-cost

Proiectul de regulament urmează propunerea parlamentarilor din Uniunea Europeană de la începutul acestui an. Atunci autoritățile UE au impus adoptarea unui încărcător universal pentru telefoane mobile și alte dispozitive. Parlamentul European a susținut la acea vreme că încărcătoarele neutilizate și aruncate însumează aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice în Europa în fiecare an.

Proiectele de propuneri din Uniunea Europeană încearcă să abordeze reparabilitatea și să îmbunătățească fiabilitatea. Dar, Coaliția de mediu pentru standarde (ECOS) susține că măsurile nu merg suficient de departe. „Deși în general încurajatoare, propunerile ar trebui în continuare îmbunătățite semnificativ. Disponibilitatea și înlocuirea anumitor piese de schimb stabilesc limite inutile pentru reparatorii acestor dispozitive”.

ECOS, un ONG internațional care pledează pentru standarde ecologice, dorește ca producătorii să fie nevoiți să furnizeze baterii durabile și piese de schimb ca standard, în loc să poată alege între cele două. „ECOS consideră că utilizatorii acestor dispozitive merită ambele drepturi minime, nu unul sau altul, așa cum se sugerează acum”.