AI Act adoptat de Uniunea Europeană, va intra în vigoare în 2025

188
EU AI Act
Sursa foto: via phonandroid.com

Despre legea de reglementare a IA în Uniunea Europeană am scris de mai multe ori pe acest site. După dezbateri aprinse și modificări ale textului, Uniunea Europeană a acceptat legea care vizează reglementarea inteligenței artificiale. AI Act ar trebui să intre în vigoare în 2025. Legea privind inteligența artificială stabilește reguli armonizate pentru dezvoltarea, plasarea pe piață și utilizarea sistemelor AI în Uniunea Europeană.

De ani de zile, mai multe țări din întreaga lume au cerut supravegherea legală a inteligenței artificiale. Statele membre ale Uniunii Europene nu fac excepție și, în sfârșit, în decembrie 2023 semnează un acord „istoric”, în cuvintele comisarului pentru piața internă Thierry Breton, potrivit PhonAndroid. În 2 februarie au fost retușurile finele. AI Act, așa se numește în Uniunea Europeană, este un set de texte care vizează reglementarea utilizării AI. Actul european care vizează Artificial Intelligence, încercă să nu impună constrângeri prea grele de natură să încetinească dezvoltarea acestui sector.

Prin AI Act furnizorilor de sisteme AI le sunt impuse obligații clare pentru a asigura siguranța și respectarea legislației existente care protejează drepturile fundamentale pe tot parcursul ciclului de viață al sistemelor AI. Regulile vor fi puse în aplicare printr-un sistem de guvernanță la nivelul statelor membre și printr-un mecanism de cooperare la nivelul Uniunii cu înființarea unui Comitet european de inteligență artificială.

Vineri, 2 februarie 2024, reprezentanții celor 27 de țări UE s-au întâlnit la Bruxelles pentru a-și confirma acordul final. În teorie, aceasta nu a fost chiar o formalitate dezbaterile fiind agitate. “Astăzi, statele membre ale UE au aprobat în unanimitate acordul politic la care am ajuns în decembrie cu privire la AI Act. Acordul a dus la un text echilibrat și pregătit pentru viitor, promovând încrederea și inovația în IA de încredere.” A spus Thierry Breton, Comisar european pentru Piaţa Internă din 2019.

Sursă foto: Google

Mai multe state membre – Franța, Germania, Italia și Austria – au avut propriile motivații și au vrut să fie clarificate. Franța, de exemplu, s-a concentrat pe aplicațiile AI. Textul prevede în continuare că proiectanții modelelor de limbaj subiacente precum OpenAI sau Mistral AI să fie supuși obligațiilor. În acest sens, guvernul francez a dorit o completare la text: un echilibru mai bun între aceste cerințe și protecția secretelor de afaceri. Acest lucru a fost adoptat.

Mistral AI este o companie franceză specializată în dezvoltarea inteligenței artificiale fondată în aprilie 2023 de cercetători angajați anterior de Meta și Google DeepMind. În decembrie 2023 a fost evaluată la peste 2 miliarde USD.

La rândul său, Germania a subliniat elemente AI Act referitoare la dispozitivele medicale. Nemții au explicat că acestea ar intra în conflict cu reglementarea europeană deja în vigoare pe acest subiect. Berlinul a fost în cele din urmă „capabil să obțină îmbunătățiri pentru întreprinderile mici și mijlocii, să evite cerințele disproporționate și să se asigure că Europa rămâne competitivă la nivel internațional”, a spus Volker Wissing, ministrul german pentru Digital. Mai rămâne un ultim vot, într-adevăr o formalitate de data aceasta, înainte de adoptarea definitivă a legii. Votul final va avea loc în aprilie, înainte de alegerile europene. Până atunci, textul nu va mai fi modificat.