Ecrane Samsung QD-OLED pentru televizoarele viitorului

1044
Sursa Foto: via HDblog.it

Samsung intenționează să reducă treptat producția de ecrane LCD pentru a investi în tehnologia Quantum Dot QD-OLED. Din declarațiile lui Lee Dong-hoon, CEO-ul Samsung Display pentru The Korea Herald, rezultă că există un interes deosebit pentru această soluție „hibridă” de afișaj. Conform ziarului sus amintit preluat de site-ul italian HDBlog, Lee nu a dat mai multe detalii despre aceste ecrane.

Ecranele OLED sunt fabricate din materiale emițătoare de lumină organică – și sunt foarte populare. Aceste ecrane oferă o calitate excelentă a imaginii și noi factori de formă. Piața de afișaje OLED a fost de peste 25 de miliarde de dolari în 2018. În prezent, gigantul high-tech sud-coreean folosește tehnologia Quantum Dot pentru ecranele cu LED-uri. Printre altele televizorul The Serif este dotat cu afișajul quantum dot QD-OLED de la Samsung.

Samsung se reprofilează pe ecrane QD-OLED, reducând producția de ecrane LCD

Din câte se pare intenția companiei Samsung ar fi, prin urmare, să dezvolte un proces de producție capabil să exploateze această soluție chiar și în panouri OLED. Din acest motiv – dar nu numai, ecranele LCD se luptă să fie profitabile. Având în vedere că există o concurența tot mai puternică a Chinei în acest domeniu, care a generat o ofertă mai mare decât cererea – liniile de producție LCD vor fi închise. A fost o problemă avută în vedere de Samsung încă de la sfârșitul anului 2018.

Cel puțin în Coreea de Sud, Samsung va trece de la o producție actuală de 250.000 de afișaje LCD pe lună la 130.000. Uzina din orașul sud-coreean Asan, cu o capacitate de 90.000 de ecrane pe lună și va fi complet reprofilată pentru producția de QD-OLED începând din această lună. Diferența de 30.000 de ecrane va fi tăiată de la o altă linie de producție începând din luna septembrie.

QD sau quantum dot – punct quantic este un material nanoscopic, de obicei realizată din material semiconductor. Una dintre cele mai interesante proprietăți ale punctelor cuantice este aceea că, atunci când sunt iluminate, acestea reaprind lumina la o lungime de undă specifică. În prezent ecrane QD-LED sunt instalate în televizoarele Samsung, LG sau Sony.

Punctele cuantice QD sunt particule minuscule care au proprietăți de emisie fotonice excelente. Ele sunt sunt utilizate în afișaje LCD, deoarece caracteristicile de fotoluminiscență QD permit conversia luminii LED albastre în roșu și verde pentru a crea afișaje de calitate superioară.

Primele televizoare cu ecrane QD-OLED doar în 2023

Viitorul Samsung Display pare așadar decis, tot mai puține ecrane LCD vor ajunge pe piață. Acestea vor fi înlocuite de noile ecrane cu tehnologia quantum dot QD-OLED, care vor fi instalate pe televizoarele de nouă generație. Samsung nu a declarat nimic referitor la oprirea completă a producției de ecrane LCD. Oricum se pare că viitorul ecranelor de televizoare va fi QD-OLED. În prezent, Samsung folosește ecrane LED Quantum Dot pentru televizoarele sale, dar a început să treacă la panourile Micro LED pentru ofertele sale de lux.

Compania sud-coreeană intenționează să rămână lider de piață (este și în sectorul smartphone-urilor), iar această mișcare în avans i-ar permite să mențină concurența la distanță. Pentru a găsi primele modele de televizoare cu tehnologie Quantum Dot OLED, totuși, va trebui să așteptăm cel puțin până în 2023.