Europa va impune baterii detașabile pe smartphone-uri

189
Baterii detasabile
Sursă foto: Google

În urmă cu două zile Parlamentul European a votat în favoarea unei legi care va cere producătorilor să integreze baterii detașabile în dispozitivele lor electronice. După obligativitatea trecerii la USB-C pe dispozitive o nouă restricție este impusă de Uniunea Europeană. Compania cea mai lovită de aceste două legi pe Bătrânul Continent este Apple. Pentru UE, este vorba în primul rând de promovarea dezvoltării durabile și a economiei circulare.

Europa a cerut producătorilor de ceva timp să instaleze baterii detașabile pe dispozitivele lor. În special este vorba despre bateriile smartphone-urilor unde acestea sunt lipite de obicei de restul componentelor. Este cazul și companiei Samsung, care de mai mult timp folosește baterii încapsulate, mai puțin din dispozitivele robuste gen Galaxy Xcover 6 Pro sau Galaxy Tab Active 4 Pro, dispozitive certificate MIL-STD-810G. Vedeți pe I❤️Samsung ce este MIL-STD-810G, cum este testat și dacă vă puteți baza pe el!

Cu 587 de voturi pentru, 9 împotrivă și 20 abțineri, Parlamentul European a aprobat revizuirea regulilor Uniunii Europene privind bateriile și deșeurile derivate din acestea. UE își propune să facă acumulatorii (nu doar cei pentru mașini electrice) mai durabili, circulari și siguri. De altfel, prin noua legislație, UE își propune să „acopere” întregul ciclu de viață al bateriilor printr-o serie de cerințe mult mai stricte.

Baterii detașabile impuse de UE pe viitoarele dispozitive mobile

Aceste baterii nedetașabile îi împiedică acum pe mulți utilizatori să-și repare cu ușurință dispozitivele. De obicei acești utilizatori sunt forțați să treacă pe la service pentru schimbarea bateriei, lucru destul de costisitor. Ca să nu mai vorbim de cei care pur și simplu decid să cumpere o baterie nouă la cel mai mic preț, care nu este foarte ideală pentru mediu.

Acum, potrivit PhonAndroid, Parlamentul European a adoptat o lege care obligă producătorii să folosească baterii detașabile. Aceasta prevede ca bateriile sa fie ușor demontabile de către proprietarul aparatului, pentru a putea fi înlocuite la fel de ușor. O modalitate clară și asumată de a lupta împotriva uzurii planificate, încurajând și utilizatorii să apeleze la soluții mai ecologice decât achiziționarea unui dispozitiv nou.

Parlamentul European (PE) este autoritatea legislativă a Uniunii Europene și este ales prin vot direct o dată la cinci ani. Cele mai multe locuri în PE sunt deținute de Germania (93) și Franța (79). România are 33 de parlamentari în PE.

Aceasta nu este singura măsură prevăzută de această lege. Noua lege prevede că producătorii de baterii vor trebui să lucreze pentru a îmbunătăți rata de reciclare a acestora. Parlamentul speră astfel că până în 2031, 80% din litiu și 95% din celelalte metale care alcătuiesc bateriile să fie reutilizabile. Prin urmare, pe lângă eliminarea învechirii planificate, UE promovează și o economie mai circulară. În primul rând acest lucru ar reduce impactul industriei electronice asupra mediului.

Oricum ar fi, este o lege care riscă să zădărnicească planurile companiei Apple. Compania americană a fost încurcată în planurile sale cu impunerea portului USB-C pe iPhone-uri, port care va ajunge pe următoarea serie. Acum, Apple va trebui să introducă și baterii detașabile, pe viitoarelor sale dispozitive. Apple încasează astăzi aproximativ 120 de euro pentru înlocuirea unei baterii.