Radiațiile telefoanelor nu sunt periculoase dar, utilizați un hands-free!

1431

Ar trebui să te îngrijoreze SAR-ul (Specific absorption rate) smartphone-ului? Studiile recente au arătat că radiațiile electromagnetice emise de un smartphone nu sunt cu adevărat periculoase pentru sănătate, mai ales atunci când utilizați un kit hands-free. Relația dintre aceste radiații și cancer nu poate fi dovedită, dar este totuși recomandabil să se evite expunerea la un nivel ridicat de radiații.

Oamenii de știință recunosc că, dacă pentru moment nu este nimic alarmant, în privința radiațiilor electromagnetice emise de telefoanele mobile, sunt încă necesari ani de cercetare pentru a înțelege mai bine impactul acestor unde asupra corpului nostru.

Două studii ale National Toxicology Program (NTP)- Programul Național de Toxicologie din Statele Unite și preluate de New York Post, pun la îndoială adevărata periculozitate a radiațiilor de smartphone-uri asupra sănătății noastre. Suntem expuși la frecvențe radio în viața de zi cu zi: acestea sunt emise de mai multe dispozitive care ne înconjoară (cuptor cu microunde, Wi-Fi, etc.), dar telefoanele inteligente sunt probabil cele care ne afectează cel mai mult.

Dar nu trebuie să intrăm în panică, „dacă există un risc, este scăzut„, spune dr. John Bucher, co-autor al unuia dintre studiile efectuate de NTP.

Potrivit cercetării, „în prezent nu există dovezi concludente că radiațiile emise de smartphone-uri cresc riscul de cancer„. Șobolanii și șoarecii au fost expuși la frecvențe radio puternice de către oamenii de știință pentru a încerca să detecteze potențialele efecte dăunătoare. Starea de sănătate a rozătoarelor expuse și neexpuse nu a evidențiat nici o diferență între grupurile de control. Unii dintre acești cobai, extrem de expuși radiațiilor, au trăit mai mult decât alții care nu au fost deloc expuși.

Dr. John Bucher avertizează însă că nu suntem siguri de efectele acestor unde asupra corpului uman „în condiții de expunere ridicată mai mult timp” și recomandă o utilizare „inteligentă” a smartphone-ului. El ne sfătuiește, cât putem, să nu ținem smartphone-ul la ureche și să îl ținem departe de noi în timpul nopții. „Radiațiile emise de smartphone scad foarte mult cu cât distanța de el este mai mare„, explică el. Un alt sfat este să ne orientăm spre telefoanele cu un coeficient SAR cât mai mic.

Aici Samsung cu Galaxy Note 8, cu cel mai mic coeficient SAR de 0,173, dar și Galaxy S8+, Galaxy S7 Edge și Samsung Galaxy S8 sunt cele mai sigure telefoane.

Puteți găsi aici o listă cu cele bune smartphone-uri în funcție de coeficientul SAR, dar și cele mai periculoase, cu cea mai mare emisie de radiații.

SAR – Rata specifică de absorbție, măsoară nivelul de radiații absorbit de organism atunci când este expus la o frecvență radio, într-un câmp electromagnetic. Se măsoară în watt pe kilogram, W/kg. Pentru a verifica SAR pe telefonul mobil, consultați documentația furnizată împreună cu telefonul, formați * # 07 #  (pe anumite modele) sau vizitați site-ul web al producătorului.

Kiturile hands-free sunt recomandate de NTP. „Utilizarea tehnologiei hands-free cum ar fi căștile cu fir sau fără fir este în creștere și poate reduce expunerea la radiațiile pentru cap și creier„, spune National Toxicology Program. Autorii acestui studiu au înțeles că mai sunt încă mulți ani de studiu înainte de a putea răspunde cu certitudine la toate întrebările legate de pericolul radiațiilor emise de telefoane. Între timp, nu ne cost costă prea mult să cumpărăm telefoane cu un coeficient SAR mai mic, să fim precauți și să limităm cât putem expunerea la aceste unde.

SURSĂPhonAndroid