Samsung și LG lucrează la un nou ecran OLED pentru smartphone-uri

372
Samsung si LG lucreaza la un nou ecran OLED pentru smartphone
Sursa foto: androidheadlines.com

Ecranele telefoanelor mobile actuale, în special cele Super AMOLED, sunt incredibile și impresionante din toate punctele de vedere. Dar, în același timp, sunt și mari consumatoare de energie. În acest sens, marii producători mondiali de ecrane pentru smartphone-uri Samsung Display și LG Display vor dezvolta un nou ecran OLED cu un nou strat de acoperire cu refracție scăzută (CPL).

Cele două companii au început deja să testeze noua tehnologie OLED cu mai mulți parteneri din industrie, potrivit AndroidHeadlines. Samsung și LG vor aplica inițial tehnologia ecranelor mici și mijlocii, precum cele folosite pe smartphone-uri. Beneficiul pe care l-ar aduce această nouă generație de ecrane OLED este o luminozitate mai mare pentru aceeași cantitate de energie. Cu alte cuvinte, ecrane mai luminoase, cu o eficiență energetică mai mare.

Ecranele smartphone-urilor sunt fabricate din mai multe straturi. Printre acestea se numără un strat de acoperire subțire plasat deasupra catodului. Acesta ajută la minimizarea pierderii de lumină atunci când lumina emisă de OLED este reflectată în mod repetat de electrozi (catod și anod) pentru a o ajuta să se orienteze către afișaj. Acest strat low-refractive capping layer (CPL) utilizat în prezent are un indice de refracție ridicat. Deși consumă mai puțină energie decât CPL-urile convenționale utilizate în trecut, eficiența sa în privința luminii nu este cea mai bună.

Un nou ecran OLED pentru telefoane în lucru la Samsung

Samsung caută să abordeze acest dezavantaj prin introducerea unui CPL suplimentar cu un indice de refracție scăzut. Acesta va funcționa în tandem cu CPL-ul de înaltă refracție existent pentru a reduce și mai mult pierderea de lumină. Noul strat de afișare va îmbunătăți eficiența luminii ecranului OLED și va prelungi durata de viață a acestuia.

Tehnologia OLED este utilizată pentru ecranele telefoanelor, tabletelor, televizoarelor mari și monitoarelor. Timpul de răspuns al ecranelor OLED este de 0,2 la 3 milisecunde. Primul telefon cu ecran OLED a fost Samsung E700 (2003).

Potrivit site-ului The Elec, cele două firme sud-coreene au început deja discuții cu mai mulți parteneri din industrie. Furnizorii CPL existenți, cum ar fi Dongjin Semichem, Hodogaya, Labto și PNH Tech, se numără printre cei care manifestă interes pentru noua tehnologie de afișare OLED. Câțiva sunt chiar în proces de a furniza CPL-uri cu refracție scăzută către Samsung pentru testare timpurie. Unele dintre aceste firme fac deja parte din lanțul Samsung de aprovizionare cu diferite componente pentru display-uri.

Samsung Display și LG mai au de depășit câteva obstacole înainte de a-și putea realiza planurile de a adăuga un strat de acoperire cu refracție scăzută la panourile OLED. Deoarece este un proces suplimentar în fabricarea display-urilor, necesitând și materiale suplimentare, afișajele cu acest nou CPL probabil vor costa mai mult. Prețul final nu a fost încă stabilit.

Cu toate acestea, Samsung trebuie să-și convingă clienții să adopte noile ecrane OLED cu refracție scăzută. Ca atare, a început discuții cu cei mai mari clienți ai săi – divizia de smartphone-uri Samsung și Apple. Rămâne de văzut dacă smartphone-urile Apple și Samsung de ultimă generație vor avea un afișaj OLED mai eficient sau dacă va trebui să așteptăm mai mult pentru noua tehnologie OLED.