Samsung vrea să deschidă o fabrică de semiconductori în Europa

166
Samsung semiconductori UE
Sursă foto: Google

Disputa pentru dominația în sectorul semiconductorilor a devenit mai complexă, chiar și Uniunea Europeană și-a pus ochii pe acest domeniu. Acum sunt informații că Samsung vrea să deschidă o fabrică de semiconductori în Europa. Nu este prima dată când auzim acest lucru, dar acum lucrurile par mult mai serioase.

După Asia de Est și Statele Unite, Europa devine noul câmp de luptă pentru semiconductori. De când Europa și-a dezvăluit intenția de a-și exercita o influență în lanțul global de aprovizionare prin valorificarea echipamentelor interne de top de semiconductori și a companiilor de semiconductori pentru automobile, companiile lider mondiale de semiconductori, inclusiv TSMC și Intel, au confirmat investiții substanțiale în regiune. Nici Samsung nu se lasă mai prejos.

Compania cheie în renașterea semiconductoarelor din Europa este Intel. Pe 18 iunie, compania americană a anunțat că va investi 25 de miliarde USD pentru a construi o nouă fabrică de semiconductori în Israel. Este cea mai mare investiție străină din istoria Israelului. Deși Israelul este situat în Orientul Mijlociu, este efectiv clasificat ca parte a lanțului european de aprovizionare cu semiconductori. Intel a declarat anterior o investiție de 80 de miliarde de euro pentru a înființa fabrici de semiconductori de ultimă generație și unități de cercetare în toată Europa. Se preconizează că uzina Intel din Israel va începe să producă din 2027.

Europa în vederile Samsung pentru producția de semiconductori

Intel operează deja fabrici de semiconductori la scară largă în Irlanda și Germania. În plus, intenționează să construiască instalații de producție și testare a semiconductorilor în Polonia și fabrici de ambalare și asamblare de semiconductori în Italia. De asemenea, intenționează să înființeze centre de cercetare și dezvoltare în Franța și Spania.

Intel, numit cândva „Regele semiconductorilor”, deoarece a dominat piața semiconductoarelor pentru computere, s-a luptat încă din anii 2000, nereușind să țină pasul cu noile tendințe din domeniu. În Q1 2023, pe fondul unor vânzări slabe, Intel a înregistrat cea mai mare pierdere trimestrială din istoria sa, 2,76 miliarde USD. Samsung, cel mai mare producător de semiconductori din lume și TSMC, domină acum piața.

ASML este o companie olandeză fondată în 1984, are sediul la Veldhoven. Este cel mai mare furnizor din lume de mașini pentru producția de circuite integrate. Un astfel de utilaj costă 22 milioane de euro. 80% din producătorii de cipuri din lume sunt clienți ASML.

Europa găzduiește companii de echipamente semiconductoare lideri la nivel mondial, cum ar fi ASML în Țările de Jos și IMEC în Belgia. Multe companii au și centre de cercetare și dezvoltare (R&D) de ultimă oră. Piețele în creștere rapidă pentru semiconductori de putere și semiconductori auto sunt conduse de companii europene precum NXP în Țările de Jos, Infineon în Germania și STMicroelectronics în Elveția. Anul trecut Samsung a avut intenția să cumpre compania olandeză NXP. Dar, aceste companii, sunt limitate la anumite domenii și lipsite de tehnologie avansată de proces. În acest fel și-au încredințat producția companiilor Samsung Electronics sau TSMC. Astfel companiile europene amintite mai sus sunt întreprinderi „doar pe jumătate”.

UE vrea să devină un jucător important în producția de semiconductori

UE a decis să intre în ring, hotărând să construiască unități avansate de producție de semiconductori. Acest lucru ar fi – „ultima piesă de puzzle” a ecosistemului său intern de semiconductori. Investiția masivă a Intel este de așteptat să se concentreze pe sectorul de producție. Experții din industrie spun că Intel și-a asigurat o poziție puternică în tranzacțiile cu producători europeni de piese auto precum Mercedes-Benz, BMW și Bosch.

Ultimul obstacol, problema subvențiilor, pare de asemenea rezolvată. Potrivit Financial Times pe 18 iunie, guvernul german a fost practic de acord cu o propunere care oferă mai mult decât cele 6,8 miliarde de euro planificate inițial, până la aproximativ 14 miliarde de euro.

De asemenea, se știe că TSMC se interesează de nivelul subvențiilor la guvernul german. TSMC construiește o fabrică de semiconductori de 10 miliarde de euro în Dresda, Germania. Inițial guvernul german a refuzat cererile de subvenții pentru Intel și TSMC. „Nu mai sunt bani” a venit răspunsul de la guvernul german. Dar, acum Berlinul și-a schimbat poziția în favoarea renașterii semiconductorilor în Europa.

Kyung Kye-hyeon, șeful diviziei Samsung Semiconductor Business, a vizitat recent diverse regiuni europene pentru a identifica viitoarele locații. Kyung Kye-hyeon a fost la Munchen și Stuttgart în Germania, Geneva în Elveția și Amsterdam în Țările de Jos, inclusiv Tel Aviv în Israel. Cu toate acestea, Samsung nu a anunțat încă niciun plan de a construi o fabrică de semiconductori pe Bătrânul Continent. Gigantul coreean urmărește momentan să construiască noi fabrici de semiconductori în Coreea și în Statele Unite. Până acum Samsung a considerat că Europa nu îndeplinește condițiile pentru a utiliza procese avansate de fabricație. Potrivit BusinessKorea, se pare că planurile Samsung s-au schimbat.