Cum Samsung Galaxy a rescris istoria smartphone-ului în 10 tehnologii inovatoare

363
Cum Samsung Galaxy a rescris istoria smartphone
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Samsung Electronics a stabilit constant standardul pentru industria mobilă cu cele mai recente modele dezvăluite la fiecare eveniment Unpacked, iar anul acesta nu este diferit. Samsung a fost lider în industrie prin introducerea permanentă de noutăți în hardware și software. Aceste lucruri deosebesc modelele Samsung de celelalte în fiecare an în ultimii 12 ani de la lansarea primului dispozitiv Galaxy S în 2010.

Unele dintre cele mai schimbătoare de jocuri de până acum include un smartphone cu ecran mare cu imersiune excelentă. Este o combinație smartphone-stylus care a sporit productivitatea și creativitatea; și prima tehnologie de cameră dual-pixel din lume. În plus, seria Galaxy Note, seria de tablete Galaxy și diverse dispozitive portabile, inclusiv Galaxy Watch și Galaxy Buds, au contribuit la ecosistemul mai larg Galaxy care a transformat atât de mult stilul de viață al utilizatorilor.

Zilele trecute Samsung Newsroom a oferit o privire retrospectivă asupra moștenirii tehnologice a seriei Galaxy. Mai jos aveți cele 10 tehnologii inovatoare regăsite în ultimii ani pe telefoanele Samsung Galaxy. Acestea au stabilit noi standarde și au transformat modul în care ne trăim viața.

#1. 2010 – Afișajul AMOLED: mai mare este mai bine

Unul dintre avantajele majore ale unui smartphone este că permite utilizatorilor să se bucure de conținut pe un ecran mare. Un astfel de ecran aduce o calitate clară a imaginii și, cel mai important, acest ecran în avem în palmă. Samsung a lansat tendința erei ecranelor mari în industria smartphone-urilor cu introducerea ecranului AMOLED. Acest afișaj, Active Matrix Organic Light Emitting Diode (AMOLED), se caracterizează prin calitatea clară a imaginii, autoluminiscența și dimensiunea mai mare a ecranului.

Samsung Galaxy S (GT-I9000) a fost primul smartphone aparținând seriei Galaxy S. Lansat în 2010 avea ecran Super Amoled de 4 inch; memoria RAM de 512MB; cameră de 5 megapixeli; și o baterie de 1.500mAh.

Samsung Galaxy S a fost primul smartphone din lume care a fost lansat cu un afișaj Super AMOLED. Acesta este un ecran ultra-subțire care consumă mai puțină energie și oferă o calitate a imaginii mai clară și mai vie. Odată cu introducerea Galaxy S în 2010, interesul utilizatorilor a crescut pentru ecrane mai mari — cum ar fi ecranele de 4 până la 5 inch.

Samsung a continuat să-și ducă tehnologia AMOLED la următorul nivel, dezvăluind dispozitive cu ecrane mai puternice și mai avansate. De exemplu în seria Galaxy S10 au fost primele dispozitive cu un afișaj Dynamic AMOLED compatibil High Dynamic Range10+ (HDR10+). Seria Galaxy S21 dispune de un afișaj Dynamic AMOLED 2X. Acesta are o rată de reîmprospătare automată de până la 120Hz, în funcție de tipul de conținut. Tehnologia inovatoare de la Samsung a permis derularea netedă și experiențe de vizionare neîntrerupte, chiar și pe ecrane mai mari.

#2. 2011 – Galaxy Note și S Pen: adăugarea unei atingeri analogice la dispozitivele digitale

Începând cu 2011, nu a mai fost necesar să păstrăm caietele și instrumentele de scris în genți. Odată cu introducerea Galaxy Note echipată cu S Pen a fost posibil să salvați și să partajați totul, de la memorii la desene chiar pe ecranul smartphone-ului nostru. La acel moment, Galaxy Note a fost lansat cu un S Pen care suporta 256 de niveluri de presiune pe ecranul dispozitivului. De atunci, atât seria Galaxy Note, cât și S Pen-ul au devenit inseparabile și ambele au evoluat semnificativ.

De exemplu, Samsung a introdus Air Command pentru Galaxy Note 3. Cu această funcție utilizatorii au avut acces ușor la caracteristicile semnăturii S Pen atunci când trec cu S Pen-ul lor peste ecran. Compania a încorporat apoi tehnologia Bluetooth Low Energy (BLE) în S Pen-ul din Galaxy Note 9. În acest fel stiloul a putut funcționa și ca telecomandă. Pentru Galaxy Note 10, adăugarea caracteristicilor Air Action le-a permis utilizatorilor să-și controleze dispozitivul de la distanță atunci când schimbă modurile camerei sau măresc sau micșorează. A fost o schimbare semnificativă față de modelele anterioare care permitea utilizatorilor să facă fotografii doar de la distanță. În conformitate cu acest spirit inovator, Samsung a introdus S Pen-ul alimentat cu inteligență artificială (AI) pentru seria Galaxy Note 20. Astfel utilizatorii au avut parte de o experiență de desen mai delicată și mai sofisticată.

#3. 2013 – Samsung Knox: scutul tău mobil de încredere pe dispozitivele Samsung Galaxy

Trăim acum în era în care majoritatea sarcinilor și experiențele noastre zilnice pot fi întreprinse cu un singur smartphone. Acest lucru înseamnă că importanța securității nu poate fi uitată. Samsung Knox a devenit un scut de încredere pentru utilizatorii preocupați de scurgerea de informații sau pătrunderea virușilor.

Samsung Knox a fost instalat pe dispozitivele Samsung Galaxy începând cu Galaxy Note 3 în 2013. Sistemul de securitate Samsung protejează dispozitivele pas cu pas de la procesor la sistemul de operare și la nivel de aplicație, blocând totodată hacking-ul și accesul neautorizat. În plus, datorită spațiului său de container criptat, datele personale și de afaceri ale unui utilizator pot fi separate și gestionate în siguranță.

În 2021, compania a lansat Samsung Knox Vault cu Galaxy S21 pentru a asigura protecția cantităților de date în creștere. Pe lângă faptul că oferă cel mai înalt nivel de cip de securitate din industrie (eSE sau Secure Element încorporat) și un procesor securizat care previne atacurile la nivel HW, Samsung Knox Vault dispune de o memorie de securitate rezistentă la manipulare pentru a proteja diferitele parole și informații biometrice ale unui utilizator.

#4. 2014 – Evaluare IP: protecție supremă împotriva prafului și apei

La începutul anilor 2010, dacă ai scăpat din greșeală smartphone-ul în apă, nu te aștepta decât disperare. Pentru a atenua acest lucru, Samsung a extins orizontul experiențelor cu smartphone-uri aplicând funcții rezistente la apă și praf pe Galaxy S5 pentru prima dată în 2014.

Începând cu Galaxy S7 din 2017, dispozitivele Galaxy au fost certificate cu ratingul IP68. Este cel mai înalt rating de rezistență la apă și praf pentru dispozitive mobile, pentru a le consolida performanța. Clasificarea IP68 este acordată dispozitivelor după testarea în apă dulce la o adâncime de 1,5 m timp de 30 de minute. Utilizatorii Galaxy pot acum să-și folosească smartphone-urile cu liniște sufletească datorită tehnologiilor puternice rezistente la apă și praf.

#5. 2015 – Samsung Pay: un portofel mobil în buzunar

Nu este o exagerare să spunem că, după 2015, tendința de a umbla „fără portofel” a înregistrat o creștere rapidă. În acest moment, Samsung a introdus Samsung Pay. Este un serviciu de plată mobil care înlocuiește numerarul și cardurile de credit din portofelul unui utilizator. De când acest serviciu a fost introdus pentru prima dată pe Galaxy S6 în 2015, s-a impus ca un serviciu reprezentativ de bază al smartphone-urilor Samsung Galaxy.

Atunci când folosesc transportul public, precum și când ies la cumpărături, utilizatorii trebuie doar să-și atingă smartphone-ul în loc să fie nevoiți să-și scoată portofelul pentru a plăti. În aceste zile, a pleca din casă fără portofel a devenit un obicei normal.

#6. 2016 – Tehnologie avansată pentru cameră: primul senzor dual-pixel din lume

Tehnologiile camerelor foto pentru smartphone-uri avansează zi de zi până la niveluri incredibile. Astfel, dacă ai un smartphone, poți face fotografii și videoclipuri comparabile cu cele ale profesioniștilor.

În 2016, Samsung a dus camerele smartphone la un nou nivel prin instalarea primului dual-pixel din industrie în Galaxy S7. La acea vreme, pixelul dual se găsea doar în camerele digitale cu lentilă reflex (DSLR) de ultimă generație. Prin creșterea cantității de lumină primită atât de camera frontală, cât și de cea din spate, Galaxy S7 a putut să focalizeze rapid și precis, precum și să facă fotografii optime în medii întunecate.

Samsung a combinat apoi un obiectiv cu unghi ultra larg și unul super-wide inteligent în Galaxy S10 pentru a ajuta utilizatorii să facă fotografii și mai clare. Seria Galaxy S20 dispune de patru camere quad remarcabile, ridicând din nou nivelul de funcționalitate al camerei. În special, performanța zoomului optic a fost mult îmbunătățită. Utilizatorii de Galaxy S20 Ultra pot folosi funcția Space Zoom pentru a mări de până la 100 de ori, permițându-le să facă fotografii clare ale cerului nopții.

#7. 2018 – One UI: crearea propriei mele galaxii

Samsung One UI este o interfață care acceptă experiența unică de utilizator a Samsung Galaxy și a fost introdusă pentru prima dată în noiembrie 2018.

Prin împărțirea zonei de vizualizare și a zonei de atingere, aspectul One UI permite utilizatorilor să efectueze confortabil toate operațiunile cu o singură mână. Toate funcțiile esențiale sunt incluse în mod concis pe ecran, astfel încât toată lumea să le poată utiliza cu ușurință. One UI se caracterizează, de asemenea, printr-o experiență de utilizator unificată, deoarece a fost aplicată în mod consecvent dispozitivelor din ecosistemul Galaxy, inclusiv smartphone-urilor, tabletelor și dispozitivelor portabile.

Interfața One UI 4 lansată anul trecut, folosește o paletă de culori complet diferită cu care să decorezi ecranul de pornire al dispozitivului, pictograme, notificări și imagini de fundal în stilul tău. În plus, One UI 4 oferă funcții de securitate consolidate. Acestea permit utilizatorilor să selecteze cu ușurință ce să partajeze și ce să păstreze privat și pun bază pe confidențialitate.

#8. 2019 – Seria Samsung Galaxy Z: zorii erei smartphone-urilor pliabile

În 2019, Samsung a fost pionier în domeniul smartphone-urilor pliabile. În acel an gigantul coreean a lansat primul Galaxy Z Fold din lume, echipat cu un ecran Infinity Flex.

Tehnologia balamalei nou dezvoltată de Samsung face posibilă deschiderea și închiderea smartphone-ului la fel de ușor cum se deschide o carte și oferă utilizatorilor o flexibilitate sigură și de lungă durată, care a trecut un test pentru a rezista la 200.000 de pliuri. În 2020, gama pliabilă a companiei s-a extins pentru a include Galaxy Z Flip. Acesta are un design compact pe măsură ce ecranul se desfășoară pe verticală.

Samsung nu numai că a inițiat un nou factor de formă, ci și noi opțiuni de utilizare prin modul Flex. Flex Mode permite mai multe scenarii de utilizare prin fixarea deschiderii într-un unghi specific și Multi-Active Window. Acesta din urmă poate deschide și rula diverse aplicații în același timp, cu aplicații optimizate pentru ecranul pliabil pentru o vizualizare pe ecran împărțit.

Anul trecut, Samsung și-a extins gama pliabilă cu Z Fold 3, care a inclus un S Pen și certificarea IPX8. Am primit și un Galaxy Z Flip 3 Bespoke Edition în nuanțe pastelate, un nou pas pentru popularizarea telefoanelor pliabile.

#9. 2021 – O radieră alimentată de AI: eliminarea obiectelor nedorite din fotografii

Ca parte a misiunii Samsung de a extinde aplicarea tehnologiilor AI inovatoare la toate smartphone-urile, compania a introdus funcția Object Eraser. Aceasta vă permite să eliminați orice obiect nedorit din fotografii cu o singură atingere.

Funcția Object Eraser, introdusă cu seria Galaxy S21 în 2021, este un instrument de editare foto care valorifică inteligența artificială. Pur și simplu atingând obiectul pe care doriți să-l eliminați dintr-o fotografie și apăsând butonul „Ștergere obiect”, obiectul este șters fără a fi nevoie de un program de editare separat. În prezent, această funcție este disponibilă pe smartphone-urile cu One UI 3.1 sau o versiune ulterioară, cum ar fi seria Galaxy S20 și Galaxy Z Fold 3.

Samsung a folosit pentru prima dată pe Bixby, pe Galaxy S8 în 2017, iar acum utilizatorii își pot controla principalele dispozitive Galaxy folosind doar vocea. În plus, Samsung a încorporat tehnologii AI în sistemul de operare, baterie și cameră pentru a îmbunătăți performanța și confortul.

#10. 2021 – Galaxy for the Planet: pentru un viitor durabil

Samsung se angajează pe deplin să minimizeze impactul asupra mediului al produselor sale de-a lungul întregului ciclu de viață. Totul, de la proiectare la etapa de producție până la utilizarea și eliminarea acestora, pentru a se asigura că smartphone-urile Galaxy contribuie la o mai mare durabilitate a mediului. Sub viziunea de sustenabilitate a diviziei sale Mobile eXperience (MX), „Galaxy for the Planet”, Samsung lucrează constant pentru a realiza o economie circulară prin reutilizarea și reciclarea resurselor pentru a construi un ecosistem Galaxy mai bun.

Un astfel de efort către durabilitate este reducerea utilizării plasticului în ambalajele smartphone-urilor. Procentul de plastic folosit în ambalajul Galaxy S21 reprezintă doar 4% din greutatea totală. Astfel au fost reduse deșeurile generate per unitate de ambalare cu 49% în comparație cu ambalajul lui Galaxy S7. În plus, ambalajul seriei Galaxy S21 conține doar 58% din hârtia folosită în cel pentru Galaxy S7. Acest lucru duce la salvarea a aproximativ 44.802 de copaci pe an. Samsung intenționează să excludă materialele plastice din ambalajul produselor și să aplice materiale reciclate tuturor produselor sale până în 2025.

Produsele care au fost dezvăluite la Galaxy Unpacked 2022 atrag atenția datorită dezvăluirii că au fost concepute folosind materiale ecologice reciclate din deșeurile marine. Samsung a reușit să transforme plasele de pescuit aruncate, care contribuie major la poluarea marine, într-un material cu care să producă dispozitive inteligente. Compania Samsung intenționează să aplice acest material pe toate produsele sale Samsung Galaxy în viitor.