Samsung vrea să facă recunoașterea facială pe telefon mult mai sigură

485
recunoașterea facial mai sigura
Sursa Foto: via galaxyclub.nl

O cerere de brevet de la Samsung depusă în Coreea de Sud arată modul în care compania dorește să facă recunoașterea facială pe telefoane mai precisă și mai sigură. Un rol esențial îl joacă camerele Under Display (UDC), în genul celei aflate pe Galaxy Z Fold 4. Atât avantajele, cât și dezavantajele nu sunt greu de ghicit la acest brevet.

De mai mulți anii senzorul de amprentă este cea mai sigură metodă de securitate pentru toate tipurile de telefoane Samsung. Recunoașterea facială este, de asemenea, veche, dar a fost întotdeauna în mod clar mai puțin sigură. Pentru o vreme, dispozitivele precum Galaxy S8 și Galaxy S9 au avut un scaner de iris. Cu toate acestea, începând cu seria Galaxy S10, Samsung a ales să ofere ecrane mai mari și, prin urmare, mai puțini senzori în față.

Scanerul de iris, care ocupa destul de mult spațiu în fața unui telefon, a fost eliminat. Multă vreme, recunoașterea facială sigură a părut o carte închisă pentru Samsung. Cu toate acestea, acum apar noi posibilități. Camera in-display – Under Display Camera (UDC) așa cum o întâlnim în Z Fold 4 și Z Fold 3 oferă noi posibilități. Dar și UDC are o problemă aici.

Brevet Samsung: recunoașterea facială cu mai multe camere in-display

Actuala camera de sub afișaj, de 4MP, pe care Samsung o folosește în modelele Z Fold este slăbuță calitativ. Acest lucru o face mai puțin precisă pentru recunoașterea facială, deși o puteți folosi pentru acest lucru. Dar pentru o mai bună recunoaștere și implicit siguranță, tehnicienii Samsung au căutat mai departe. Aflăm ce au ghicit specialiștii Samsung dintr-o cerere de brevet depusă de companie la KIPRIS.

Sistemul de identificare din brevet se numește Method, Apparatus and Storage Medium for Authenticating User – Metodă, aparat și mediu de stocare pentru autentificarea utilizatorului. Samsung a depus cererea de brevet în martie 2021 – chiar înainte de lansarea lui Z Fold 3 – dar nu a fost publicat până zilele trecute, conform GalaxyClub.

Primul brevet înregistrat pentru o invenție industrială a fost acordat în 1421, la Florența, arhitectului și inginerului Filippo Brunelleschi. Brevetul i-a oferit un monopol de trei ani la fabricarea unei barje pentru transportul marmurei.

Cererea de brevet descrie modul în care Samsung vrea să construiască mai multe UDC-uri sub ecranul unui telefon. Acest lucru permite scanarea feței utilizatorului din diferite unghiuri. Aceste sistem are mai multe avantaje. Există două beneficii imediate în utilizarea a două sau mai multe UDC-uri sub ecranul unui smartphone. În primul rând, scanările multiple ale utilizatorului oferă o imagine mai precisă. Acest lucru este deosebit de important în starea actuală a lucrurilor în domeniul UDC.

Al doilea avantaj este la fel de important. Prin scanarea feței din mai multe unghiuri, întreaga recunoaștere facială devine mai sigură. Fața ta este surprinsă cu mai multă profunzime în acest fel și este mai puțin probabil să păcălești securitatea. Așa cum este descris în brevet: „Conform diferitelor exemple de realizare, bio-verificarea… de înaltă fiabilitate… poate fi posibilă„.

Samsung UDC vizibil pe ecran datorită faptului că are mai puțini pixeli

În același timp folosirea mai multor camere sub ecran pe un smartphone are și câteva dezavantaje. Cine a avut vreodată un Galaxy Z Fold 3 sau Galaxy Z 4 în mână poate identifica imediat cel mai mare dezavantaj. Fiecare UDC este acoperit de o bucată de ecran cu o densitate de pixeli mult mai mică decât restul afișajului. Chiar dacă este ascunsă sub ecran, camera se poate vedea cu ochiul liber. Pentru o cameră din marginea de sus, aceasta nu este o astfel de piedică. Dar mai multe camere in-display, chiar și mai spre margine, pot perturba experiența de vizionare. Cel puțin cu tehnologia UDC actuală.

Ca măsură suplimentară de securitate, brevetul descrie un truc cu elevii utilizatorului. Schimbând cantitatea de lumină emisă de ecran, telefonul poate verifica reacția pupilei prin intermediul UDC-urilor. Desigur, dimensiunea pupilei nu se schimbă într-o fotografie – la un om se schimbă.

În mod curios, aceasta în sine nu este o caracteristică pentru care aveți neapărat nevoie de unul sau mai multe UDC-uri. Ceea ce este clar, este că acest lucru poate contribui și la o autentificare mai sigură a utilizatorului – chiar dacă nu scanați irisul în sine.

Ca întotdeauna în cazul acestor tipuri de cereri de brevet, rețineți că aceasta este în primul rând o idee, nu o caracteristică complet dezvoltată. Așa că nu așteptați să vedeți două sau mai multe UDC-uri pe ecranul lui Samsung Galaxy S23 în 2023.

Este de interesant de observat că Samsung încă se gândește la forme mai bune de recunoaștere facială. O altă remarcă pe care o facem, este că tehnologia relativ nouă UDC poate crea și noi posibilități. Dacă vom vedea vreodată acest brevet transpus în realitate depinde de mulți alți factori.