Primul satelit pentru comunicații 6G tocmai a fost lansat

116
Primul satelit 6G tocmai a fost lansat
Sursa foto: via phonandroid.com

Viitorul sistem mobil de comunicații 6G este tot mai aproape. Mai multe organizații, companii de telefonie mobilă, dar și producători de telefoane se pregătesc pentru 6G. Marcând o descoperire semnificativă în cercetarea în domeniul telecomunicațiilor, China a lansat primul satelit din lume pentru a testa viitoarea tehnologie. Acesta promite viteze revoluționare și conectivitate incredibilă în viitor.

Entuziasmul pentru 6G este deja evident pe tot globul, mai multe țări din lume integrând această tehnologie viitoare în agenda sa națională printr-un plan de investiții. În Asia, fapte precum a Chinei, care au atins 100 Gb/s, arată începuturile unei noi revoluții mobile. Tot în Asia, în Coreea de Sud, au fost disponibilă și prima rețea 5G din lume. Această anticipare timpurie, împreună cu ambițiile Coreei de Sud de a-și implementa rețeaua 6G până în 2028, arată dorința globală de a trece următoarele frontiere digitale.

Promisiunile 6G, viteze de până la 1 Tbps și latență redusă, deschid un câmp de aplicații futuriste în diverse sectoare, potrivit PhonAndroid. Succesele recente din China, folosind frecvențe de 1 THz pentru viteze excepționale, ilustrează progresele tehnice în curs. Cu toate acestea, probleme precum transmiterea prin elemente naturale necesită soluții noi pentru a realiza viziunea completă a acestui standard. Recent am scris că Samsung și Princeton University colaborează pentru dezvoltarea viitoarelor tehnologii 6G.

China Mobile, este compania din spatele lansării primului satelit 6G. Acest proiect a fost realizat în colaborare cu Academia Chineză de Științe, mai precis cu Academia de Inovare pentru Micro-sateliți. Acest satelit experimental a fost plasat pe o orbită terestră joasă. Satelitul este primul din lume care folosește arhitectura de proiectare 6G și echipat pentru a explora arhitectura acestui nou standard, având ca scop un debit și reactivitate fără precedent.

China Mobile este cel mai mare operator de telefonie mobilă din China. În martie 2022, Comisia Federală de Comunicații a desemnat filiala din SUA a China Mobile, China Mobile International USA, o amenințare pentru securitatea națională.

Înălțime orbitală de aproximativ 500 kilometri oferă mai multe avantaje pentru viitoarea rețea mobilă. De exemplu latență scăzută și transmisia de date de mare viteză, esențiale pentru viitoarele rețele integrate spațiu-pământ. Acest proiect pilot servește pentru testarea tehnologiilor inovatoare, în special în gestionarea flexibilă a funcțiilor de bază ale rețelei și automatizarea operațiunilor pe orbită.

Sursă foto. IEEE Spectrum

China speră ca rețelele 6G să fie disponibile până în 2030 și să se extindă dincolo de simpla îmbunătățire a conectivității mobile. Chinezii au în vedere cazuri de utilizare futuriste precum sănătatea de precizie, agricultura inteligentă și realitatea extinsă multi-senzorială. Cu viitoarele rețele mobile aceste industrii se vor transforma radical. Având în vedere că aceste standarde se preconizează a fi implementate până în 2025, acest satelit marchează începutul unei ere în care comunicarea instantanee omniprezentă și AI vor deveni normale.

Așteptă să vedem reacțiile din partea Statelor Unite, Uniunii Europene și, nu în ultimul rând, Coreea de Sud.