Ai încredere în smartphone-ul tău? Un nou studiu sugerează că te spionează

548
Ai incredere in smartphone-ul tau un nou studiu sugerează ca te spioneaza
Sursa Foto: via euronews.com

La fel ca mulți oameni, probabil că purtați telefonul mobil în buzunar în orice moment. Poate chiar te-ai îndrăgostit de dispozitivul tău, căruia îi încredințezi toate secretele și fotografiile tale cele mai intime. Cu toate acestea, smartphone-urile Android sunt departe de a fi de încredere, potrivit unui studiu recent. Acest ultim studiu te va face să te gândești de două ori în privința datelor și informațiile tale personale.

Studiul – care a fost realizat de echipe de la Universitatea din Edinburgh din Scoția și Trinity College Dublin din Irlanda – a descoperit o serie de probleme de confidențialitate legate de utilizarea smartphone-urilor cu Android de către mărcile majore. Chiar dacă suntem fani Samsung și smartphone-rile acestea sunt Android.

Profesorul Doug Leith de la Trinity College Dublin, împreună cu Dr. Paul Patras și Haoyu Liu de la Universitatea din Edinburgh, au examinat datele trimise de șase variante ale sistemului de operare Android dezvoltat de Samsung, Xiaomi, Huawei, Realme, LineageOS și e/OS. Ceea ce au descoperit este îngrijorător. „Chiar și atunci când sunt configurate minim și telefonul este inactiv, aceste variante de Android personalizate de furnizor transmit cantități substanțiale de informații dezvoltatorului sistemului de operare și, de asemenea, terților (Google, Microsoft, LinkedIn, Facebook etc.) care au pre-aplicații de sistem instalate„.

Ce distribuie telefonul tău Android despre tine?

Printre datele colectate de telefoanele Android, cercetătorii au remarcat sistemele permanente de identificare a smartphone-urilor, istoricul utilizării aplicațiilor și datele de telemetrie. Cu excepția e/OS, toți producătorii de telefoane examinați colectează o listă cu toate aplicațiile instalate pe un telefon, subliniază studiul. Acestea sunt informații potențial sensibile sau mai mult sau mai puțin sensibile, depinde de utilizator. Aceste informații pot dezvălui interesele utilizatorilor, cum ar fi cea mai recentă aplicație de întâlniri folosită și așa mai departe.

Potrivit autorilor cercetării, nu există nicio opțiune de renunțare la această colectare de date. „În privința colectării masive și continue de date de către telefoanele noastre nu există nicio opțiune de renunțare”. A spus profesorul Doug Leith, conform Euronews. Doug Leith este președinte de sisteme informatice la Trinity’s School of Computer Science and Statistics. „Ne-am concentrat prea mult pe cookie-urile web și pe aplicațiile cu comportament prost. Este nevoie urgentă de acțiuni semnificative pentru a oferi oamenilor control real asupra datelor care părăsesc telefonul lor”.

Euronews este un canal britanic de televiziune de știri lansat pe 1 ianuarie 1993. Euronews este disponibil în 155 de țări, în 10 limbi străine. Aproximativ 7,5 milioane de oameni urmăresc zilnic Euronews în întreaga Europă.

Profesorul Doug Leith, titular de catedră la Școala de Informatică și Statistică de la Trinity College, speră că acest studiu va acționa ca un „apel de trezire” pentru public, politicieni și autoritățile de reglementare din domeniu. „Este urgent nevoie de acțiuni semnificative pentru a oferi oamenilor control real asupra datelor care părăsesc telefoanele lor”.

Configurarea greșită a software-ului Microsoft expune datele a 38 de milioane de oameni. Potrivit Microsoft, mai mult de jumătate dintre atacurile cibernetice susținute au venit din Rusia

Xiaomi, Samsung și Huawei conduc cursa de distribuire a datelor

Potrivit cercetării, telefonul Xiaomi trimite detalii „din toate ecranele aplicației vizualizate de un utilizator către Xiaomi. Face acest lucru inclusiv când și cât timp este utilizată fiecare aplicație”. Momentul și durata apelurilor telefonice reprezintă o mare parte a datelor expuse, arată studiul.

Pe telefonul Huawei, este tastatura Swiftkey care împărtășește detalii despre utilizarea aplicației de-a lungul timpului cu Microsoft. „Efectul este asemănător cu utilizarea cookie-urilor pentru a urmări activitatea oamenilor în timp ce se deplasează între paginile web”. A spus dr. Paul Patras, profesor asociat la Școala de Informatică de la Universitatea din Edinburgh.

Printre datele colectate, cercetătorii au remarcat sistemele permanente de identificare a smartphone-urilor, istoricul utilizării aplicațiilor și datele de telemetrie. La un alt nivel, telefoanele Samsung, Xiaomi, Realme și Google colectează „identificatori de dispozitiv cu durată lungă de viață”. Este vorba despre numărul de serie hardware, alături de „identificatori de publicitate resetabili de utilizator”.

Adesea, pe partea de jos sau din spate a dispozitivului, numărul de serie hardware este un număr unic utilizat în scopuri de identificare și inventariere. Este unic pentru utilizator și este cel mai adesea solicitat atunci când raportați un furt de telefon la poliție. În ceea ce privește ID-ul de publicitate al utilizatorului, scopul acestuia este de a permite agenților de publicitate să urmărească pseudo-anonim activitatea publicitară a utilizatorului. Este atribuit de dispozitiv sau de mediul de operare și stocat direct pe dispozitivul însuși.

Faptul că sistemele Android pot stoca aceste date implică faptul că „atunci când un utilizator resetează un identificator de publicitate, noua valoare de identificare poate fi reconectată în mod trivial înapoi la același dispozitiv. Astfel subminează potențial utilizarea identificatorilor de publicitate resetabili de utilizator”, spune studiul.

Cum să punem capăt acestor practici „sub capotă”?

Potrivit studiului, există o singură modalitate de a evita căderea pradă acestei colectări de date pe scară largă. Este vorba despre varianta e/OS creată de francezul Gael Duval și derivată din LineageOS. e/OS este un sistem de operare mobil gratuit și open-source bazat pe Android și servicii online asociate.

Această variantă de Android se bazează pe un modul care permite utilizarea serviciilor Google fără a transmite date personale. Accesul la informațiile personale este blocat pentru Google și pentru toate aplicațiile sau serviciile terță parte.

În afară de această excepție, cercetătorii concluzionează că a devenit esențială furnizarea de date cu caracter personal pentru a vă bucura de beneficiile smartphone-urilor și a serviciilor acestora. Vedeți pe I❤️Samsung un top al celor mai bune telefoane Samsung din acest an!

Am văzut legi de protecție a informațiilor personale adoptate în mai multe țări în ultimii ani. Este vorba inclusiv de statele membre ale UE, Canada și Coreea, dar practicile de colectare a datelor utilizatorilor rămân răspândite”. a spus Paul Patras. „Mai îngrijorător este că astfel de practici au loc „sub capotă” pe smartphone-uri fără cunoștința utilizatorului. Mai mult, utilizatorul nu are niciun mijloc accesibil pentru a dezactiva o astfel de funcționalitate. Variantele Android care țin cont de confidențialitate câștigă totuși popularitate, iar descoperirile noastre ar trebui să stimuleze furnizorii lideri de piață să urmeze exemplul„.