Cu Samsung The Frame în căutarea unor capaodopere pierdute

503
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Samsung folosește tehnologia pentru a permite utilizatorilor să găsească de acasă opere de artă pierdute, cu The Frame. Oamenii din întreaga lume se pot implica în căutarea capodoperelor pe social media împărtășind teoria lor folosind hashtagul #MissingMasterpieces. 12 capodopere care au dispărut fără urmă, ale unor mari artiști precum Van Gogh, Cézanne și Monet, vor fi puse la dispoziție gratuit proprietarilor televizorului The Frame în colaborare cu Asociația pentru Studiul Crimelor Împotriva Artelor (ARCA) și Dr. Noah Charney.

Samsung UK a lansat Lost Masterpieces, o colecție digitală de artă pierdută, disponibilă gratuit proprietarilor televizoarelor The Frame. Prezintă picturi celebre care nu mai pot fi găsite în muzee sau colecții private, deoarece au dispărut în mod misterios. Pentru prima dată, pânzele au fost reunite, astfel încât toată lumea să le poată vedea. Colecția include unele dintre cele mai uimitoare picturi pierdute ale unor artiști de renume internațional, precum Van Gogh, Cezanne și Monet.

În toată Europa, pandemia a avut și un impact semnificativ asupra artei și culturii. Este suficient să spunem că opere de artă în valoare de milioane de euro sunt furate în fiecare an. Doar în timpul pandemiei, au dispărut șase capodopere, inclusiv „Grădina de primăvară” a lui Vincent Van Gogh. A dispărut la împlinirea a 167 de ani de la moartea artistului.

Vincent Van Gogh (1853 – 1890) a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea. Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe.

Capodoperele lipsă sunt disponibile pe Samsung The Frame în 29 de țări europene, printre care Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, România, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia și Ungaria.

Cu Samsung The Frame în căutarea capodoperelor

Samsung se angajează să păstreze patrimoniul cultural pentru generațiile viitoare. Expoziția își propune să le spună oamenilor din întreaga lume despre bogăția pierdută a picturii, deoarece multe dintre pânzele lipsă s-ar putea să nu fie găsite niciodată. The Frame aduce această idee la viață, ajutând la conservarea capodoperele lumii și pentru ca arta să fie accesibil tuturor. Designul unic al televizorului se potrivește perfect interiorului, iar galeria de artă multimedia, disponibilă în Samsung Art Store, poate transforma dispozitivul într-o fereastră reală în lumea artei. Datorită tehnologiei QLED operele de artă arată foarte realist pe ecranul televizorului cu ecran de înaltă rezoluție 4K.

Curatorul expoziției, Dr. Noah Charney, expert în furturi de artă și fondator al Art Crime Research Association (ARCA), a declarat, conform Samsung Newsroom. „Înainte de a începe rezolvarea puzzle-ului, trebuie să puneți toate piesele împreună. O abordare similară este necesară atunci când investigăm o crimă sau o pierdere misterioasă. Aici tehnologia modernă și rețelele sociale pot juca un rol important pentru a căuta picturi. O presupunere postată pe internet ar putea fi cheia descoperirii„.

Această colecție, disponibilă pe toate televizoarele Samsung The Frame, include:

1. Paysage d’Auvers-sur-OiseVedere de la Auvers-sur-Oise, Artist: Paul Cezanne, Franța. A fost observată ultima data în Marea Britanie. Cézanne a fost unul dintre revoluționarii artei, care a dat naștere unui stil nou și diferit de cel anterior. Pictura lui Paul Cézanne a fos furată ca-n filme. Profitând de sărbătorile de Anul Nou 1999, hoții au urcat pe o schelă, a spart un luminator, au coborât pe o scară din frânghie și au blocat camerele de supraveghere cu fum.

Opere pierdute de Van Gogh, Cezanne sau Monet pe The Frame

2. The Parsonage Garden at Nuenen – Grădina de primăvară (1884), Artist: Vincent van Gogh, Olanda. A fost observată ultima data în Olanda. Parohia și grădina încă există în Nuenen, Olanda, dar tabloul a dispărut la 30 martie 2020. Din 1988, douăzeci și opt de picturi Van Gogh au fost furate în Olanda, dar toate au fost recuperate. Prin intermediul lui The Frame sperăm să fie recuperată și aceasta.

3. Portretul Dr. Gachet, Artist: Vincent van Gogh, Olanda. A fost observată ultima data în SUA. Portretul doctorului Gachet este una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Van Gogh. La 15 mai 1990, omul de afaceri japonez Ryoei Saito a cumpărat tabloul cu 82,5 milioane de dolari, declarând ulterior că va fi incinerat cu acesta la moartea sa. Astăzi se crede că se află într-o colecție privată elvețiană, dar nu există urme din 1990.

4. The Painter on His Way to WorkPictorul pe drumul către muncă, Artist: Vincent van Gogh, Olanda. A fost observată ultima data în Germania. Această pictură în ulei din 1888 a lui van Gogh este un posibil autoportret al pictorului. Se crede că această lucrare a fost distrusă accidental de o bombă aliată în timpul unui raid aerian din cel de-al doilea război mondial în timp ce se afla în Muzeul Kaiser-Friedrich din Magdeburg, Germania.

5. Rața albă, Artist: Jean Baptiste Oudry, Franța.  A fost observată ultima data în Marea Britanie. Oudry era cunoscut ca pictorul de curte al lui Ludovic al XV-lea. El a făcut în principal portrete, dar pasiunea sa a fost natură moartă cu fructe și animale. Cu o valoare estimată la 8 milioane USD, această natură moartă din secolul al XIX-lea a fost furată din colecția marchizului de Cholmondeley de la Houghton Hall din Norfolk, Anglia, în 1992.

O pictură de Monet a fost arsă în România!

6. Judecata de Apoi (1808), Artist: William Blake, Marea Britanie. A fost observată ultima data în Marea Britanie. Tabloul este inspirat de fresca „Judecata de Apoi” a lui Michelangelo din Capela Sixtină. Lucrarea trebuia să fie piesa principală a expoziției sale majore, în 1810. Expoziția a fost anulată și aceasta, împreună cu multe alte lucrări de expus, s-au pierdut.

7. Vara (c. 1644) Artist: David Teniers cel Tânăr, Olanda. A fost observată ultima data în Portugalia. „Vara” se bazează pe o serie de alegorii ale celor patru anotimpuri, patru tablouri ale artistului olandez David Teniers cel Tânăr. Teniers a pictat mai multe versiuni ale seriei; cu toate acestea, una dintre acestea a fost furată de la Muzeul Național de Artă Antiga din Portugalia în 1974 și nu a fost încă găsită.

8 și 9. Charing Cross Bridge și Waterloo Bridge (1899-1904), Artist: Claude Monet, Franța. Au fost observate ultima data în Marea Britanie, România, Olanda. Monet a pictat 37 de versiuni ale podului Charing Cross și cel puțin 40 de versiuni ale podului Waterloo. Versiunile în cauză sunt două dintre picturile furate în octombrie 2012 la Kunsthal din Rotterdam. Mama unuia dintre hoții condamnați a spus că „Podul Waterloo” se numără printre picturile furate pe care ea le-a ars în sobă în România, pentru a distruge dovezile împotriva fiului ei. Poliția a găsit urme de pigment în sobă, dar nu suficiente pentru a-i verifica afirmațiile.

10. Peisaj (1917), Artist: József Lampérth Nemes, Ungaria. A fost observată ultima data în Ungaria Această pictură de peisaj este una dintre cele două lucrări care au dispărut dintr-un depozit la Centrul de Artă Modernă și Contemporană din Debrecen, Ungaria.

Posibil ca unele capodopere să nu fie găsite niciodată

11. Scenă mitologică cu un tânărul Bacchus, Artist: Jacob Jordaens, Belgia. A fost observată ultima data în Polonia. Această pictură a celebrului mare maestru flamand Jacob Jordaens a fost una dintre miile furate din Polonia în timpul celui de-al doilea război mondial. Jordaens a fost extrem de influențat de Rubens, iar acest lucru reiese operele sale. În această lucrare, Bacchus, zeul agriculturii, vinului și fertilității, este descris ca un copil înconjurat de menade (nimfe feminine) și satiri (jumătate bărbat și jumătate capră).

12. Chloe și Emma, Artist: Barbora Kyslikova, Republica Cehă. A fost văzut ultima data în Norvegia. Chloe & Emma a lui Barbora Kysilkova, a furată în plină zi de la un muzeu din Norvegia. Hoții au scos peste 200 de cuie pentru a scoate pânza, lăsând rama intactă. Majoritatea operelor de artă sunt furate de hoți care nu știu nimic despre artă și o văd doar ca pe o marfă extrem de valoroasă. Acest caz este, de asemenea, neobișnuit prin faptul că hoții au fost arestați, dar susțin că nu-și amintesc ce au făcut cu pictura furată.

Expoziția Capodopere pierdute prin intermediul The Frame va dura trei luni (12 noiembrie 2020 – 10 februarie 2021).