Rivalul Samsung, TSMC, deschide o fabrică de cipuri în Germania

216
Rivalul Samsung TSCM deschide o fabrica de semiconductori in Germania
Sursa foto: via winfuture.de

De mai mulți ani Uniunea Europeană vrea să revitalizeze producția de cipuri semiconductori, zonă în care Asia este la putere. Au fost mai multe tentative de a aduce marile companii din Coreea de Sud și China în Europa, dar fără succes. Samsung și TSMC domină de ani buni piața mondială a semiconductorilor. Acum am aflat că TSMC vine în Europa.

Împreună cu Bosch, Infineon și NXP Semiconductors, producătorul contractual de cipuri TSMC din Taiwan a anunțat înființarea noii companii European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC). Scopul acesteia este de a construi o nouă fabrică de cipuri lângă Dresda care va costa aproximativ 10 miliarde de euro.

Potrivit WinFuture, aproximativ jumătate din această sumă va proveni din finanțare de la guvernul federal și UE. TSMC va deține aproximativ 70% din acțiunile noii companii ESMC, în timp ce Bosch, NXP și Infineon vor deține fiecare 10% din acțiuni. TSMC însuși va opera noua fabrică.

Suntem curioși să vedem reacția Samsung. Recent am scris că gigantul high-tech sud-coreean vrea să deschidă o fabrică de semiconductori în Europa, în contextul în care UE vrea să devină un jucător important în producția de semiconductori.

Fabrica TSMC va produce începând cu 2027

ESMC – bazată pe numele principalului acționar Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) – va construi inițial o fabrică pentru producția de masă de cipuri bazată pe tehnologii de fabricație ceva mai vechi. Acestea sunt utilizate în principal în sectorul auto. Noua fabrică va produce în primul rând cipuri bazate pe aceste tehnologii.

Noua locație din Dresda va începe producția în a doua jumătate a anului 2027. TSMC și partenerii săi vor produce inițial 40.000 de cipuri pe lună acolo, vor fi cipuri fabricate cu tehnologia de 22, 28, 12 sau 16 nanometri. De remarcat că TSMC își aduce producția FinFET în Europa pentru prima dată pentru cipurile de 12 și 16 nanometri.

La Dresda a fost inventată… pasta de dinți. Ottomar von Mayenburg, farmacist la Dresda, a inventat în 1907„Clorodont” ceea ce azi cunoaștem ca pastă de dinți. A umplut tuburi cu noua sa pastă de dinți și a vândut-o multor clienți.

Producția de 12 nanometri nu mai este la standardele actuale, deoarece TSMC începe producția cu tehnologia de 2 nanometri. Totuși, noua fabrică din Germania va produce cipuri care sunt „mai mici” decât cele produse de oricine altcineva în Europa. TSMC, Bosch, Infineon și NXP vor să investească în total zece miliarde de euro în noua locație.

Fabrica TSMC va fi situată pe un amplasament din spatele fabricii de cipuri Bosch existente în parcul Aeroportului Dresda. Gigantul tutunului Philip Morris plănuia să producă țigări electronice acolo, dar planurile au fost abandonate. Compania taiwaneză a cumpărat amplasamentul de ~50 ha și acum vrea să-și construiască acolo uzina. Construcția ar trebui să înceapă în a doua jumătate a anului 2024, iar TSMC intenționează să angajeze aproximativ 2.000 de oameni.