Sistemul de operare Android a împlinit 10 ani, șase momente cheie

1586

Pe 23 septembrie 2008, primul smartphone cu sistemul de operare Android a fost lansat pe piață: HTC Dream. Astăzi, Android reprezintă aproape 80% din cota de piață pe sistemul de operare mobil. Vom rememora, prin intermediul PhonAndroid, șase momente cheie din istoria celui mai utilizat sistem de operare mobil din lume.

1. În 23 septembrie 2008 a fost lansat primul smartphone Android în Statele Unite. HTC Dream a fost lansat de operatorul american de telefonie mobilă T-Mobile sub numele de T-Mobile G1. Telefonul smartphone a avut o tastatură fizică și un trackball care se comporta ca un mouse. Toate cu un ecran de doar 3,17 inch(320 x 480), o grosime de 16mm … și nici un jack audio! Pe sistemul de operare Android 1.1 au fost multe limtări de software dar să nu uităm că este nou născut. Nu există o tastatură virtuală și nu este posibilă înregistrarea videoclipurilor. Și totuși, HTC Dream a avut succes, s-a vândut într-un milion în șase luni – o performanță pe o piață care atunci s-a născut.

Android la 10 ani: modul în care sistemul de operare mobil a cucerit lumea

2. Pe 22 octombrie 2008 Google lansează Android Market la câteva luni după Apple Store. Acesta nu este magazinul Google Play pe care îl știm. Este departe de a fi așa ceva, a fost mai mult un concurent la Apple Store, Apple care era la al doilea iPhone. A trebuit să așteptăm până în anul 2012 pentru ca Android Market să fie redenumit Google Play Store.

3. În 2009 au fost lansate primele smartphone-uri Samsung cu Android. În acel moment era ceva de neimaginat că Samsung va deveni producătorul mondial numărul 1 din lume. Samsung a lansat primul său model cu Android care nu au fost nici pe aproape cu ceea ce s-a numit HTC Dream sau iPhone. Telefonul Samsung GT-I7500 în sine nu a avut succes comercial, dar a pus bazele gamei Galaxy S lansate mai târziu.

Android – este și porecla lui Andy Rubin, părintele sistemul de operare Android. Android – termenul denumește un robot umanoid sau un organism sintetic conceput să se comporte și să arate ca un om. Cuvântul vine din greaca antică și înseamnă „formă de om”!

4. 2010 – lansarea primului Samsung Galaxy S. Aceste smartphone-uri dispun de un design practic, care a fost folosit și de Apple cu iPhone sale. Samsung Galaxy S a avut un ecran AMOLED, o noutate în domeniul telefoniei mobile. Începând cu Galaxy S2, cifrele de vânzări au început să crească constant, prevestind creșterea uluitoare a companiei Samsung. Aceasta este prima dată când putem vorbi în ecosistemul Android de smartphone-uri care reprezintă o alternativă reală la iPhone.

Începe dominarea companiei Samsung în domeniul smartphone-lor Android

5. O altă piatră de hotar în 2011 este lansarea Google Nexus One. Un smartphone conceput de Google și produs de HTC. Un smartphone cu ecran AMOLED de 3,7 inch, procesor Snapdragon 1 GHz, 512 MB RAM, 512 MB de stocare internă și un card microSD de 4 GB. Scopul este de a oferi o experiență Android mai originală, fără adăugirile aduse de LG, Samsung, HTC și alți producători. Ca bonus, cei care aleg Nexus beneficiază de cele mai recente actualizări Android când apar.

6. În 2014, Google lansează Android Wear pentru smartwatches și wearables. Rapid mai mulți producători au lansat ceasuri au lansat primele modele pe piață. Samsung a fost deja prezent cu Gear Live. Apoi Samsung se impune tot mai mult cu telefoanele sale Android ajungând să acapareze aproape toată piața telefoanelor Android. Cu smartphone-uri de excepție, începând cu Galaxy S III, Galaxy S5, Galaxy S6 până la Galaxy S8 sau Galaxy S9. Nu trebuie să omitem de aici nici gama Note cu Note 4, Note 5 sau cele mai noi Galaxy Note 8 și Note 9.

Android nu se termină pur și simplu la telefoane și tablete, se găsește în televizoare conectate, casete de streaming, mini-PC-uri, frigidere și chiar mașini cu Android Auto.

Sistemul de operare Google Android a devenit numărul 1 incontestabil în lume. Astăzi Android are o cotă de piață de 76,8% în lume, față de 20,45% pentru iOS.