Apple și Samsung cei mai mari cumpărători de semiconductori în 2020

623
Apple si Samsung cei mai mari cumparatori de semiconductori in 2020
Sursa Foto: Yonhap / koreaherald.com

Reflectând cererea crescută de telecomunicații pe fondul pandemiei COVID-19, Apple a rămas cel mai mare cumpărător din lume de cipuri semiconductoare în 2020 pentru al doilea an consecutiv, au arătat datele publicate de compania Gartner. Samsung a fost pe locul doi.

Potrivit firmei globale de cercetare și consultanță Gartner, Apple a cheltuit 53,6 miliarde de dolari pe cipuri. Cifra este în creștere cu 24% față de anul precedent, reprezentând astfel 11,9% din piața mondială. Samsung Electronics a cumpărat cipuri în valoare de 36,4 miliarde de dolari anul trecut. Creșterea față de anul precedent la Samsung a fost de 20,4 la sută.

Samsung și Apple conduc piața și în acest domeniu

„Doi factori majori au avut impact major asupra cheltuielilor cu semiconductori pentru companiile top în 2020. În primul rând pandemia globală de COVID-19 și conflictul politico-economic dintre Statele Unite și China”. Am spicuit din declarația lui Masatsune Yamaji, director de cercetare la compania de studiu de piață Gartner. Apple și Samsung au beneficiat cel mai mult după acest lucru.

„Pandemia a slăbit cererea de smartphone-uri 5G și a întrerupt producția de vehicule. În același timp determinat o cerere mare de PC-uri mobile, jocuri video, precum și investiții în centre de date cloud. Mai mult, o creștere a prețurilor cipurilor de memorie a dus la creșterea cheltuielile companiilor pe tot parcursul anului 2020”. A mai punctat directorul Masatsune Yamaji, conform The Korea Herald.

Gartner este o companie americană de consultanță și cercetare în IT, fondată în anul 1979. Are sediul în Stamford, SUA. Wall Street Journal, Financial Times și peste 30 de publicații financiare importante consideră Gartner o sursă de mare încredere.

Creșterea cererii de cipuri Apple a fost determinată de cererea de AirPods, computere Mac și iPad-uri și creșterea consumului de memorii NAND. Pentru Samsung, unul dintre factorii pozitivi a fost slăbirea concurenței din partea Huawei, din cauza sancțiunilor SUA.

Samsung a beneficiat, de asemenea, de tendințele COVID-19, cum ar fi lucrul de acasă și e-learning, care au determinat cererea de PC-uri și servere cloud, în care sunt utilizate multe unități SSD de la Samsung, a spus Yamaji.

Huawei s-a clasat pe locul trei după Apple și Samsung. Lenovo și Dell au fost pe locul patru, respectiv pe cinci. În total, anul trecut s-au cheltuit 449,8 miliarde de dolari pe cipuri, în creștere cu 7,3% față de cei 419,1 miliarde de dolari cheltuiți pentru componente în 2019.