Smartphone Samsung Galaxy cu o cameră selfie invizibilă

535
Smartphone Samsung Galaxy cu o camera selfie invizibila
Sursa Foto: nl.letsgodigital.org

De ani de zile, producătorii de telefoane caută cu nerăbdare noi metode și posibilități de realizare a unui design de smartphone cu ecran complet. De exemplu, marginea de sus a ecranului a fost înlocuită de o crestătură sau a fost introdusă o cameră pop-up. Deși un design pe ecran complet poate fi realizat cu această cameră, este în detrimentul durabilității. Acum Samsung dezvoltă un smartphone Samsung Galaxy cu o cameră revoluționară, invizibilă atunci când nu este utilizată.

Mai mulți producători de smartphone-uri, inclusiv Oppo și Xiaomi, au prezentat deja un prototip de smartphone cu o cameră sub ecran la jumătatea anului trecut. ZTE chiar a lansat un Axon 20 5G, primul smartphone din lume cu o cameră selfie in-display. Folosește un film special și o acoperire antireflex, care maximizează transparența ecranului. Cu toate acestea, calitatea imaginii acestei camere lasă de dorit. Mai mult, camera este încă oarecum vizibilă, în funcție de conținutul afișat. La modelul Samsung Galaxy camera va fi invizibilă.

Se știe că Samsung are o astfel de tehnologie în dezvoltare. Cu toate acestea, nu este de neconceput ca producătorul sud-coreean să opteze mai întâi pentru un fel de soluție intermediară, ca alternativă la camerele de pe ecran, așa cum au demonstrat-o diferiți producători în ultima vreme. Conform LetsGoDigital, un nou brevet arată cum Samsung ar putea dori să aplice acest lucru pe viitoarele telefoane Samsung Galaxy. Dacă introducerea unui senzor de amprente in-display a fost dificilă, plasarea unui camere sub ecran este semnificativ mai dificilă.

Smartphone Samsung cu afișaj secundar care ascunde camera frontală

La 19 iunie 2020, Samsung a solicitat un brevet la WIPO (Oficiul Mondial de Proprietate Intelectuală) pentru un „dispozitiv electronic care include afișajul secundar și metoda de operare a acestuia”. Documentația a fost aprobată și publicată pe 24 decembrie 2020.

WIPO – World Intellectual Property Organization. WIPO a fost fondată în 1967 și are și are sediul mondial în Geneva, Elveția. Are 193 de state membre. România este membră a WIPO din 26 aprilie 1970. Moldova este membră din 25 decembrie 1991.

Este un smartphone Samsung Galaxy cu ecran complet, cu margini foarte înguste și rotunjite. Atât camera cât și blițul LED sunt invizibile atunci când nu sunt utilizate. Samsung a conceput un mecanism destul de complicat, dar ingenios în acest sens. Ecranul conține o zonă transparentă, în partea de sus, în mijloc. Un al doilea afișaj, numit și sub-afișaj, este plasat sub zona transparentă.

Mai jos, un modul este integrat cu o cameră duală și un bliț LED. Prima cameră este destinată autentificării biometrice, deci ar putea conține un scaner iris – așa cum am văzut în trecut cu seria Galaxy S8 și Galaxy S9. Cu a doua cameră, utilizatorul poate realiza înregistrări foto și video.

În plus, este încorporat un driver, care este configurat în așa fel încât afișajul secundar să poată fi mutat mecanic în raport cu zona transparentă. Aceasta funcționează ca un fel de afișaj pop-up intern, care se poate deplasa de sus în jos.

Dacă afișajul secundar este situat sub zona transparentă, acesta poate fi utilizat pentru afișarea conținutului, cum ar fi afișarea timpului și a stării bateriei. De îndată ce sub-afișajul nu mai este sub zona transparentă, sistemul de camere va apărea.

Cameră selfie sub ecran pentru un smartphone Samsung Galaxy

Când camera selfie este activată, afișajul secundar se va deplasa în jos, permițând camerei prin zona transparentă să înregistreze fotografii și video de înaltă calitate. În plus, zona transparentă se poate deplasa și de la stânga la dreapta, astfel încât doar o parte a modulului camerei să rămână vizibil. Nu este întotdeauna necesar ca întregul modul al camerei să fie vizibil. Luați în considerare, de exemplu, deblocarea smartphone-ului folosind recunoașterea irisului. În astfel de situații, camera principală și blițul nu sunt necesare. Într-un astfel de caz, zona transparentă este parțial mutată spre dreapta, astfel încât utilizatorul să vadă doar camera care este utilizată pentru autentificarea biometrică. Acest proces are loc complet automat.

În afară de operația automată, utilizatorul poate iniția și manual această mișcare. În partea dreaptă a dispozitivului este adăugată o funcționalitate suplimentară butonului de alimentare pentru a controla mișcarea afișajului secundar. În plus, afișajul secundar este echipat cu un senzor tactil. În acest fel utilizatorul să poată acționa acest ecran suplimentar cu degetul. Atingând de două ori sau făcând o glisare, puteți iniția manual mișcarea afișajului.

După cum am menționat mai sus, afișajul secundar poate afișa ora și starea bateriei, dar și mai multe opțiuni. De exemplu, al doilea afișaj poate fi folosit și pentru afișarea notificărilor sau a alarmei. De exemplu, dacă utilizatorul primește un mesaj sau un e-mail, pictograma corespunzătoare este afișată în afișajul secundar. Făcând clic pe acesta, meniul mesaje sau aplicația e-mail vor fi afișate pe ecranul mare.

Documentația precizează că ecranul poate fi operat și cu un S Pen. Deși seria Note este singura care acceptă stiloul, se știe că alte smartphone-uri Samsung Galaxy de ultimă generație care acceptă un S Pen vor fi introduse anul viitor. Este vorba despre Galaxy S21 Ultra dar și smartphone-ul pliabil Galaxy Z Fold 3.

Va fi această tehnologie utilizată în Samsung Galaxy S22?

Cu o cameră sub ecran, calitatea imaginilor și fotografiilor ar trebui să fie cel puțin atât de bună cum este la smartphone-urile actuale. Cu tehnologia pe care Samsung a înregistrat-o, această problemă poate fi rezolvată, zona transparentă asigură că lumina cade direct pe senzorul camerei. Astfel, calitatea înaltă a imaginii poate fi menținută. Dacă nu aveți nevoie de cameră, afișajul secundar va apărea pentru a afișa conținutul.

Dacă și când Samsung dorește să aplice această tehnologie, rămâne necunoscut pentru moment. Samsung a folosit tehnologia cu o cameră în gaura din ecran, mai întâi pe un smartphone din seria Galaxy A. După ce tehnologia a fost rafinată în continuare, smartphone-urile Samsung de ultimă generație au fost, de asemenea, echipate cu acest sistem. Și de această dată compania poate opta pentru o strategie similară.

De exemplu, nu este de neconceput ca Samsung să anunțe primul smartphone din seria Galaxy A în 2021 cu o cameră selfie reînnoită. Această tehnologie poate fi apoi dezvoltată în continuare, astfel încât să poată fi utilizată și pe dispozitive de ultimă generație în 2022, cum ar fi Samsung Galaxy S22, așteptat la începutul anului 2022.

SURSĂLetsgoDigital