Samsung Electronics, inovațiile din trecutul apropiat și o privire spre viitor

963
Sursa Foto: Samsung Global Newsroom

Samsung este una dintre cele mai mari companii din lume în domeniul electrocasnice și cel mai mare producător mondial de smartphone-uri. Sigur că Samsung Electronics activează și în alte domenii unde este mereu în topul mondial. Amintim printre altele procesarea produselor alimentare, textile, construcții navale și industriale. Din 1990, Samsung a globalizat din ce în ce mai mult activitățile sale și electronicele, în special telefoanele sale mobile și semiconductoarele au devenit cea mai importantă sursă de venit.

Acum aproape de sfârșitul anului 2019 amintim câteva repere din multele inovații aduse de Samsung in domeniile despre care scriem de cele mai multe ori. Este vorba de smartphone-uri, electrocasnice, afișaje și tot ce ține de aceste domenii.

Samsung – campion în domeniul tehnologiei afișajului

În 2013, Samsung a revoluționat lumea ecranelor cu introducerea televizorului cu ecran curbat. Noul tip de afișaj a oferit o experiență absolut unică de vizionare de filme și emisiuni TV datorită efectului unei imersiuni mai complete în ceea ce se întâmplă pe ecran. După aceea, ecranele curbate au devenit o tendință pe piața TV. Ulterior, compania a lansat primul televizor UHD flexibil din lume, Bendable TV, capabil să treacă de la o stare curbată la una plană, în funcție de preferințele utilizatorului. În același an, compania a introdus primul monitor LCD curbat din lume. Inovațiile Samsung nu s-au limitat doar la tehnologie, o etapă semnificativă în istoria companiei a fost lansarea producției de televizoare UHD cu o diagonală record de 110 inch.

Lansarea sistemului de securitate Samsung Knox

În același an, Samsung a introdus propriul său sistem de securitate Samsung Knox. A fost conceput pentru a crea o zonă sigură, izolată de restul sistemului de operare, pentru a proteja datele și aplicațiile de pe toate dispozitivele Galaxy. Primul dispozitiv cu un sistem KNOX integrat a fost Galaxy Note 3.

Astăzi, Samsung Knox este instalat nu numai în smartphone-uri, tablete și dispozitive purtabile, ci și în aparate de uz casnic încă din stadiul de producție. Acesta constă în suprapunerea mecanismelor de protecție și securitate care ajută la protejarea informațiilor utilizatorilor împotriva amenințărilor externe.

Gartner este o companie americană de consultanță și cercetare în IT, fondată în anul 1979. The Wall Street Journal, The Economist, Financial Times și peste 30 de publicații financiare importante din toată lumea consideră Gartner o sursă de încredere, pe care o citează de aproximativ 70 de ori pe săptămână.

Samsung Knox este recunoscută ca o platformă de încredere de către experții de securitate din întreaga lume. Samsung Knox are mai multe certificări de la agențiile guvernamentale decât orice altă soluție de securitate de pe piață. Dispozitivele mobile Samsung sunt certificate de 32 de servicii de securitate din întreaga lume, inclusiv Agenția Națională de Securitate din Franța, Statele Unite, Finlanda și Coreea. În 2019, platforma Samsung Knox a primit cel mai mare rating „Puternic – Strong” în 27 din cele 30 de categorii din studiul Gartner.

Un cuvânt greu în domeniul RAM și de mare valoare în dezvoltarea flagship-urilor

În 2013, Samsung Electronics a anunțat începerea producției primelor cipuri de memorie DRAM RAM de 4GB 20nm din industrie. Linia de cipuri destinate utilizării pe smartphone-uri și tablete a fost numită LPDDR3 și a permis creșterea semnificativă a performanțelor dispozitivelor, a vitezei acestora și a redus consumul de energie.

Un an mai târziu, Samsung a lansat primul smartphone cu un ecran curbat Galaxy Note Edge. Un ecran revoluționar, inedit a cărui margini laterale „curgeau ușor în jurul corpului”, creând o senzație de nelimitare. În același an, Galaxy S5 și Galaxy Note 4 au fost primele smartphone-uri Galaxy care au inclus un scanner de amprente. Iar Galaxy S5 a primit pentru prima dată standardul internațional IP67 datorită tehnologiei inovatoare de etanșare la apă și praf. Începând cu Galaxy S7, toate dispozitivele pilot ale seriei Galaxy S sunt certificate cu standardul IP68.

Primul dispozitiv portabil cu un card SIM

În 2014, noua linie emblematică a dispozitivelor purtabile Samsung, Gear S, a fost prezentată la expoziția internațională IFA Berlin. A fost o clasă calitativ nouă de dispozitive care s-a diferențiat semnificativ atât de ceea ce compania a prezentat anterior, cât și de ofertele altor producători. Principalele caracteristici ale Samsung Gear S au fost suportul pentru carduri SIM și un ecran mare curbat (la acel moment cel mai mare de pe piață).

Samsung a fost partener al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci. Jocurile Olimpice de iarnă din Rusia de la din Soci din 2014 au stabilit un record pentru Samsung și pentru divertisment. Samsung, fiind partenerul olimpic mondial din categoria echipamente de telecomunicații wireless, a instalat un Galaxy Studio în Parcul Olimpic. Pavilionul a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri de la Jocurile Olimpice de iarnă. Foarte mulți sportivi și participanți au devenit oaspeți ai studioului în cele 2 săptămâni ale Jocurilor Olimpice de iarnă. La Samsung Studio au putut face cunoștință cu o gamă largă de smartphone-uri, tablete și accesorii. A fost o experiență de neuitat pentru sportivi și spectatori.

Noi smartphone-uri high-end și Samsung Pay

Noile smartphone-uri din 2015, Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge, au fost lansate cu un ecran curbat pe ambele părți, Au fost recunoscute imediat ca inovatoare atât din punct de vedere al funcționalității, cât și din punct de vedere al designului. Funcția de încărcare wireless în Galaxy S6 Galaxy și S6 Edge a oferit utilizatorilor posibilitatea de a încărca smartphone-ul prin plasarea acestuia pe panoul de încărcare.

În același an, împreună cu Galaxy S6, a fost introdus primul serviciu de plată Samsung Pay, care a deschis o nouă eră a plăților fără contact. Noul serviciu mobil care sprijină tehnologiile NFC și MST a devenit o platformă de plată disponibilă și funcțională pe scară largă pe multe din dispozitivele mobile din galaxia Samsung. Tot în 2016, Samsung a lansat o nouă linie de mașini de spălat cu o tehnologie unică AddWash. Cu aceasta utilizatorii au posibilitatea să adauge rufe după începerea ciclului de spălare.

În 2016 Samsung a lansat prima soluție pentru rețeaua 5G

Samsung a lansat prima soluție 5G din lume. În 2016, la MWC Barcelona, Samsung Electronics și Deutsche Telekom au prezentat cu succes prima soluție de transfer de date 5G end-to-end din lume. În timpul demonstrației, Samsung a introdus o rețea celulară care funcționează în gama de unde milimetrice (60 GHz), precum și smartphone-uri pentru aceasta. Era cel mai avansat model de operare al sistemului de comunicații de generația 5G la acea vreme.

Galaxy S8 – un smartphone fără frontiere și lansarea primului televizor QLED

În 2017, Samsung Galaxy S8 a lansat primul smartphone cu un ecran cu adevărat fără margini. Designul fără rame a oferit cel mai imersiv ecran pentru a viziona conținutul. Odată cu apariția lui Galaxy S8 a apărut și asistentul inteligent Bixby. Tot în 2017, Samsung a lansat primul său televizor QLED, cu afișaj cu puncte cuantice care poate afișa cele mai naturale culori, ajungând la 100% din volumul culorii. Datorită acestei tehnologii, toate celelalte aspecte ale calității imaginii au fost îmbunătățite: unghiul de vizualizare, gama de culori, luminozitatea și contrastul. A fost o adevărată revoluție în domeniul TV.

Samsung investește masiv în cercetare și dezvoltare

În 2018, Samsung acordă prioritate inovației pentru următorii ani. La CES 2018 Las Vegas, compania prezintă o nouă strategie și promite să implementeze tehnologia AI în toate produsele și serviciile sale până în 2020. În acest an, compania investește în lucrări de cercetare aproximativ 8% din veniturile anuale, acesta fiind unul dintre cele mai mari procente investite de o companie la nivel global. Pentru a consolida dezvoltarea companiei în domeniul învățării automate și a analizei datelor, precum și pentru a explora posibilitățile largi ale inteligenței artificiale orientate către utilizatori, Samsung deschide centre de inteligență artificială în Marea Britanie, Canada, Rusia și SUA.

Evoluții inovatoare în domeniul tehnologiei afișajului

În același an, Samsung Electronics a anunțat lansarea producției primelor televizoare QLED 8K Q900R din lume cu tehnologie AI Upscaling. Avea și încă are cele mai precise și mai realiste rezoluții de ecran disponibile pe piață. Pentru segmentul de afaceri, compania și-a demonstrat pentru prima dată viziunea asupra spațiului de birou al viitorului, prin introducerea flipchart-ului digital Samsung Flip – un afișaj digital pentru un birou interactiv.

Deschiderea unei noi ere de inovare

2019 a fost un an special pentru companie. În acest an, Samsung Electronics a sărbătorit a 50-a aniversare și un deceniu de la lansarea seriei Galaxy. Timp de mai mulți ani, ca trendsetter și inovator în domeniul dispozitivelor mobile, Samsung a deschis o nouă eră – lansarea primului dispozitiv pliabil din lume – Galaxy Fold. Ecranul Infinity Flex de 7,3 inch se desfășoară ca o carte, oferind ochilor utilizatorului o tabletă pentru muncă sau navigare convenabilă și confortabilă în multitasking. Tot în acest an, compania s-a îndreptat spre dezvoltare durabilă și a început să-și împacheteze dispozitivele în ambalaje realizate din materiale ecologice, cum ar fi bio-plasticul și hârtia reciclată.

„Inspire the World, Create the Future” este sloganul companiei Samsung. Și Samsung exact acest lucru face: Inspiră lumea și creează viitorul!