Samsung vrea să depășească Sony cu senzorii de cameră cu AI pe senzor

217
Samsung Sony senzori de camera
Sursa foto: via sammobile.com

Compania Samsung îți produce camerele foto pentru telefoane și tablete, fiind printre puținele din lume care fac acest lucru. Samsung este al doilea cel mai mare brand de senzori pentru camere pentru smartphone-uri din lume. Sony este liderul pieței. Gigantul high-tech sud-coreean are in plan să depășească rivalul japonez cu ajutorul AI. Se pare că Samsung încearcă să dezvolte și să lanseze senzori pentru camerele mobile cu AI pe senzor.

Potrivit unui articol publicat de Business Korea, via SamMobile, Samsung încorporează AI în senzorii de imagine pentru camere. După ce a dezvăluit a treia cameră de 200MP la începutul acestui an, firma sud-coreeană a anunțat tehnologia Zoom Anyplace, alimentată de AI. Funcția de înregistrare video Zoom Anyplace oferă utilizatorilor mai multă libertate și creativitate pe smartphone-urile lor. Cu ISOCELL Zoom Anyplace pe camera de 200MP utilizatorii pot selecta subiectul dorit, iar camera îl va urmări și filma automat. Până acum, utilizatorii au fost nevoiți să se concentreze pe subiectul în mișcare atunci când înregistrau un videoclip.

Samsung și-a stabilit, de asemenea, un obiectiv pe termen lung de a oferi „senzori umanoizi” care pot reproduce simțurile umane. Se pare că acest obiectiv se referee la senzorii umanoizi în general, mai degrabă decât la senzorii de cameră umanoizi. Samsung și-a declarat anterior ambiția de a oferi senzori de cameră care au rezoluția ochiului uman (500 până la 600MP).

Acum compania Samsung intenționează să încorporeze și mai multe funcții AI în senzorii camerei sale. Planul său pe termen lung este de a crea senzori care pot reproduce simțurile umane. Foaia de parcurs include dezvoltarea unor senzori de cameră care pot captura chiar și lucruri invizibile până în 2027. Recent am scris că Artificial Intelligence (AI) poate distinge prin miros și vinul!

În cadrul evenimentului Samsung System LSI Tech Day 2023, desfășurat în Silicon Valley, președintele System LSI Park Yong-in a subliniat obiectivul de a conduce era „Proactive AI”, care include stăpânirea AI generativă, algoritmi și tehnologii de înaltă performanță și comunicare pe distanță lungă. După o scurtă perioadă de contracție în timpul erei COVID-19, piața senzorilor de cameră este în faza de creștere. Sunt cereri foarte mari pentru mașinilor autonome, IoT, robotică și dispozitive XR (Extended Reality).

IoT – Internet of Things sau Internetul lucrurilor implică atât de multe date încât sunt măsurate în zettabytes. Un zettabyte este aproximativ egal cu 1 miliard de terabytes (TB). Industria IoT va depăși 1 trilion de dolari până în 2024.

SK Hynix, un rival al samsung în acest domeniu, a dezvăluit la evenimentul SK Hynix TechSummit 2023 că încorporează un cip de procesare AI în senzorii camerelor sale. Această tehnologie scade latența și îmbunătățește calitatea imaginii, reducând în același timp și consumul de energie. Folosind un accelerator AI în senzorul de imagine, compania testează funcții precum recunoașterea feței și a obiectelor.

Atât Samsung, cât și SK Hynix încearcă să reducă decalajul față de Sony pe piața senzorilor de imagine pentru camere. Potrivit companiei de studiu de piață Counterpoint Research, Sony domină piața senzorilor de imagine cu o cotă de piață de 54%. Samsung ocupă locul doi cu o cotă de piață de 29%. SK Hynix se află pe locul cinci cu 5%.